Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893847    








Honlapkeszites

Kik ürítették ki a Szociális Foglalkoztató régi épületét?

Közgyûlési interpellációban Horváth Jácint önkormányzati képviselõ arra kért választ, hogy ki ürítette ki a Szociális Foglalkoztató régi épületét. A hivatalban tartózkodva a városatya január 12-én azt látta, hogy a kft. munkatársai cipelik le az emeletrõl és pakolják bele egy konténerbe a nehéz vas és fém munkaeszközöket. Igaz-e, hogy a nem teljesen egészséges emberekkel végeztették el ezt a munkát – kérdezte a képviselõ.


Dénes Sándor polgármester írásban adott válaszában az alábbiak olvashatók: a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. 2015 októberének utolsó két hetében folytatta le a társaság költöztetését. Ekkor került sor a Kft. gépeinek, alapanyagainak, berendezési tárgyainak átszállítására a Petõfi út 5. szám alatti új telephelyre. A költöztetést egy erre szakosodott cég végezte, a súlyosabb gépeket pedig daruval emelték ki a régi épületbõl, illetve szintén daruval emelték be az új telephelyen is. A Sabján utcai épület ezen idõszakban 90 százalékban kiürítésre került. Januárban csak az épületben maradt egyéb, használaton kívüli eszközök és a hulladék szétválogatására és elszállítására került sor. Ezt a tevékenységet a Kanizsa Rehab Kft. dolgozó végezték el.
A cégnél foglalkoztatottak jelentõs része megváltozott munkaképességû személy – folytatódik a válasz. – A megváltozott munkaképesség megállapítása mögött azonban nagyon eltérõ problémák állnak. Lehet ez különbözõ fogyatékosság (látás-, hallás-, mozgássérülés, értelmi fogyatékosság), szervi betegség (cukorbetegség, szív- és érrendszeri-, mozgásszervi-, daganatos megbetegedés), valamint pszichés megbetegedések. A fentiekbõl is jól látható, hogy van olyan „problémacsoport”, mely nem akadálya az anyagmozgatási munka elvégzésének. Tehát egy hallássérült, vagy pszichés problémával élõ, esetleg értelmi fogyatékos személynél nincs akadálya annak, hogy ilyen munkát végezzen. A Kanizsa Rehab Kft. üzemszerû mûködése során napi szinten is szükséges a különbözõ anyagok,termékek mozgatása. Ezeket a feladatokat rakodómunkás munkakörben dolgozó személyek látják el, akik kivétel nélkül megváltozott munkaképességûek. Természetesen õk olyan „problémával” rendelkeznek, melyekkel ellátható ez a munkakör. Ezt pedig minden esetben munkaegészségügyi szakorvos véleményezi.
A januári végpakoláshoz is az anyagmozgatási, cipelési feladatok elvégzésére rakodómunkásokat rendelt ki a Kft., valamint a belsõ területek felsöpréséhez, a rendrakáshoz más munkakörben dolgozókat is, de mindenképpen olyan személyeket, akiknél ezt a feladatot egészségügyi problémák nem akadályozták. A kiadott utasítás alapján a pakolás a rakodómunkások feladata volt. Így valószínûsíthetõ, hogy a képviselõ úr ennek volt a szemtanúja január 12-én.

B.E.



2016-02-28 06:26:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül