Ma 2025. 4 9.
Erhard, Ákos, Döme napja van.
Látogatók száma : 57515505    








Honlapkeszites

Változik az élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása

Változik a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása: a folyamatosan frissülõ, megújuló szabályok garantálják, hogy az elõírásokat betartva és megfelelõ szakértelemmel elkészítve, jó minõségû termékek készülhessenek - ismertette a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkára sajtótájékoztatón.


Zsigó Róbert a változtatások közül kiemelte: a lisztkeverékbõl készített kenyereknél meghatározták a keveréket képezõ lisztek pontos arányát, így például a rozskenyér 60 százalékának rozslisztnek, 40 százalékának búzalisztnek kell lennie. A rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya 30 százalék, míg a búzaõrlemény 70 százalék.
Hozzátette: a rendelet számos új kenyérfajtát szabályoz, gazdagodott a leírás, amelyek rögzítik az összetételt, érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést, a kémiai paramétereket. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelõ összetételû termékek, közöttük a graham-, a teljes kiõrlésû, a tönkölybúza-, a kukoricás, a búza-, a rozsos kenyér, vagy a rozskenyér.
A kenyér és pékáruk lehetséges összetevõi közé bekerültek az álgabonák - a hajdina és az amaránt -, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmuk, illetve gluténmentességük miatt - mutatott rá.
Kiemelte: a Magyar Élelmiszerkönyv emeltszintû szabályozása rögzíti a kézmûves élelmiszerek jellemzõit, ezen belül pedig a kézmûves sütõipari termékek jellemzõit is. Ez alapján akár hagyományos módon, liszt, víz, kovász és só hozzáadásával is készülhet minõségi péktermék, ezzel teljessé válik a sütõipari termékek szabályozása.
Elmondta, hogy a szabályozáshoz beérkezett szakmai javaslatokat a szakbizottság egységesítette, azokat a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság a múlt héten hagyta jóvá, így azok véglegesnek tekinthetõek.
A pékszakma üdvözölte a változtatásokat, azok lekésõbb fél év múlva hatályba léphetnek - jelezte Zsigó Róbert.
Kitért arra, hogy az élelmiszerkönyvben szereplõ szabályokat kötelezõ betartaniuk az adott néven forgalmazott termékeket elõállítóknak, az elõírt paramétereket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenõrzi.


MTI - Kanizsa



2016-02-28 13:13:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül


ablak bezĂĄrĂĄsa
loading
SlideShow megĂĄllĂ­tĂĄsaSlideShow elindĂ­tĂĄsa