A tejcsokoládékat vizsgálta februári Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a 26 bel- és külföldi elõállítású - köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes - termékeket ellenõriztek a Nébih szakemberei. A tejcsokoládék a kakaó-, a tejszárazanyag és a tejzsírtartalom alapján nagyon jó minõségûnek bizonyultak, számos termék a "különleges" kategóriának is megfelelt volna. Fõként jelölési hibák miatt 17 terméknél hatósági eljárás indult, amelybõl 4 termék esetében szabott ki bírságot a hatóság.
A magyar boltok kínálata alapján 30-35 százalékos kakaó szárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból vettek hatósági mintát a hivatal munkatársai. A tejcsokoládék ellenõrzése során a szakemberek megvizsgálták - többek között - a biztonsági paramétereket, a tápanyagok mennyiségét, a kakaóvajtól eltérõ növényi zsírok jelenlétét, a glutén- és laktózmentes édességek glutén- és laktóztartalmát, valamint azt is, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályi elõírásoknak.
Az egyik termékben alacsonyabb volt a tejzsírtartalom az elõírtnál; egy terméknél pedig a Magyar Élelmiszerkönyv alapján tejcsokoládéknál nem engedélyezett csokoládé és tejszín aromát használtak fel. Utóbbi vállalkozót a Nébih kötelezi az anyagnorma megváltoztatására. További két esetben a tej szárazanyag tartalom nem felelt meg a termékek specifikációjában, illetve azok jelölésén szereplõ értéknek.
A cukortartalom a "diabetikus" tejcsokoládék vizsgálatánál különösen fontos információ. Az idevonatkozó magyar rendelet szerint ezen termékeknél a cukormennyiség legfeljebb 3 százalék lehet, amit a tejcsokoládé kizárólag a felhasznált alapanyagok cukortartalmából eredõen, természetes módon tartalmazhat, e mennyiségbe azonban nem számít bele a fruktóz (gyümölcscukor). Három terméknél a mérési eredmény meghaladta a megengedett legfeljebb 3 százalékos értéket, így azokat nem lehet diabetikusnak nevezni. A csomagoláson található tápértékjelölésen viszont a tényleges cukortartalmakat tüntették fel. A tájékoztató megjegyzi: ez év július 20-tól a "diabetikus" fogalom megszûnik.
Három terméket jelöltek - a 26-ból - glutén- vagy laktózmentesként. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ezeknél a glutén- és laktóztartalom a kimutatási határ alatt volt.
A jelölés ellenõrzésekor több pontatlanságot is találtak a hivatal szakemberei. Az összetevõk felsorolásánál az egyik terméknél nem emelték ki az allergén anyagot, és volt olyan is, amelyen a nem allergén anyagot emelték ki, megtévesztve ezzel a fogyasztót. Egy másik terméknél amellett, hogy nem jelölték kiemelten az allergén összetevõt, az elõírt mennyiségû tejzsírt sem tartalmazta, így azt nem is lehet tejcsokoládénak nevezni.
Több esetben voltak pontatlanságok a termékek tápérték jelölésében, vagyis nem megfelelõen vagy hiányosan tüntették fel a tápérték adatokat.
A 26 termékbõl összesen 17-tel szemben indult hatósági eljárás. Négy terméknél élelmiszer-ellenõrzési bírságot szab ki a hatóság, amelynek várható összege mintegy 500 000 forint. A többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt, figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók - olvasható a tájékoztatóban.
MTI - Kanizsa
REND-ŐR ROVAT >>>