Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948343    








Honlapkeszites

Közgyûlés: Attila utcaiak aggodalma

A környékbeli lakók kérését tolmácsolva az Attila utcában létesítendõ vendéglátó egység mûködésével kapcsolatban tett fel kérdést közgyûlési interpellációjában Balogh László önkormányzati képviselõ. A Humán Bizottság elnöke megkérdezte, lehetõvé teszik-e a meglévõ rendeleteink azt, hogy a 6. számú ház sarkától mintegy 7 méteres távolságra vendéglátóhelyet alakítsanak ki. Félnek az ott lakók, hogy az épület közelsége miatt problémák adódnak a jövõben.


Dénes Sándor polgármester válaszában az alábbiak olvashatók: a vendéglátó egység mûködésére vonatkozó bejelentés, illetve engedély iránti kérelem még nem érkezett a kereskedelmi hatósághoz.
A kereskedelmi tevékenység folytatására vonatkozóan irányadó többek között a kereskedelemrõl szóló törvény és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeirõl szóló kormányrendelet. Ezek a jogszabályi rendelkezések egyértelmûen meghatározzák, hogy milyen feltételek szükségesek a vendéglátó üzletek mûködéséhez.
Amennyiben a kereskedõ például meleg, vagy hideg ételt, hûtést igénylõ helyben elõállított cukrászati terméket is kíván forgalmazni, akkor a kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéhez elõzetes szakhatósági hozzájárulás szükséges. Ha a kereskedõ megfelel a fent megjelölt jogszabályi elõírásoknak, a nyilvántartásba vétel, illetve az engedély kiadása nem tagadható meg.
Válaszában a polgármester utalt arra is, hogy a közgyûlés rendeletet alkotott a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjérõl, továbbá meghatározta a közösségi együttélés alapvetõ szabályait és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit is. A vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjérõl szóló önkormányzati rendelet meghatározza azt, hogy a nem melegkonyhás vendéglátóhelyként üzemelõ üzletek, illetve a melegkonyhás vendéglátó üzletek 23.00 óra és 05.00 óra között milyen feltételekkel tarthatnak nyitva.
Nem tarthatnak nyitva 23.00 óra és 05.00 óra között:
a.) azok a nem melegkonyhás vendéglátóhelyként üzemelõ üzletek, melyek olyan épületben helyezkednek el, ami lakóingatlant is magában foglal, vagy az üzlet fala lakóépület falával érintkezik, továbbá melynek a vendégek számára nyitva álló bejáratától számított 30 méter sugarú körzetében lakóingatlan van, vagy lakóingatlant érint és az üzemeltetõ nem igazolja, hogy valamennyi érintett lakóingatlan tulajdonosa a 23.00 – 05.00 közötti idõtartamban történõ nyitva tartásukhoz hozzájárult.
b.) a város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervérõl szóló rendelete alapján azok a melegkonyhás vendéglátó üzletek, melyekben a vendégek kiszolgálása nem az adott egység zárt üzletterében történik, valamint a zárt térben történõ fogyasztásra legalább 12 m² terület nem biztosított. Az önkormányzat közgyûlésének a közösségi együttélés alapvetõ szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeirõl szóló rendelete az üzlet nyitvatartási idejével kapcsolatos jogszabályi kötelezettség megszegését szankcionálja. Az üzlet területén, illetve az üzlet bejáratától számított 5 méteres távolságon belül – az üzlet mûködésével közvetlen összefüggésben elkövetett jogellenes cselekmény esetében – a rendõrség és a szabálysértési hatóság rendelkezik hatáskörrel.

B.E.



2016-03-06 05:44:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül