Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891519    








Honlapkeszites

Nõtt a megszûnõ vállalkozások száma februárban

Februárban 4305 társas vállalkozás szûnt meg Magyarországon, ami 5 százalékkal több, mint tavaly februárban, de kevesebb, mint az elmúlt fél év havi átlagában - közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel.


Januárban 3596 vállalkozást törölt a cégbíróság, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
A közlemény szerint Pertics Richárd, az Opten igazgatója elmondta: a folyamatok arra utalnak, hogy idén visszaesik és egy magas, de egészségesnek mondható szinten stabilizálódik a cégtörlések száma.
Az Opten szerint ennek hátterében az áll, hogy jelentõsen csökken azoknak a cégbírósági eljárásoknak a száma, amelyek rendszerint megszûnéshez vezetnek. Leglátványosabban a cégbíróság által kezdeményezett kényszertörlések estek vissza: számuk tavaly februárban 5155, idén februárban viszont csak 1577 volt. Ugyancsak csökkent a felszámolások mennyisége, a tavaly februári 1002-rõl idén februárban 773-ra. A megszûnéshez vezetõ eljárások száma tavaly nyár vége óta jelentõsen visszaesett, így egyszerûen nem lesz utánpótlásuk a megszûnéseknek - mutat rá az Opten igazgatója.
A cégtörlések számának csökkenését az is támogatja, hogy a kormányzat elhalasztotta a kis tõkével alakult kft.-k kötelezõ alaptõke-emelését. A határidõ kitolása azért is negatív, mert azt üzeni: a jogalkotó visszavett eddigi következetes, a cégvezetõk és a tulajdonosok felelõsséget erõsítõ politikájából, s ez újabb bizonytalansági tényezõt jelent a gazdaság szereplõi számára - közölték.
Az Opten adatai szerint a cégalapítások száma több mint egy éve havi 1800 és 2500 körül ingadozik, februárban 2297 új céget jegyeztek be. A vállalkozási kedv konszolidációja jól leképezi a magyar gazdaság jelenlegi állapotát, ezért komolyabb fellendülés nélkül növekedés nem várható - véli a szakértõ.

MTI - Kanizsa



2016-03-16 05:32:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül