Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893577    








Honlapkeszites

A munkaadók 16 százaléka tervez létszámbõvítést

A munkaadók 16 százaléka tervez létszámbõvítést 2016 második negyedévében a Manpower munkaerõpiaci szolgáltató cég felmérése szerint.


A munkáltatók 3 százaléka elbocsátásokkal számol, döntõ többségük azonban nem tervez változást a dolgozók létszámában 2016 második negyedévében - olvasható a cég közleményében.
A felvételt és elbocsátást tervezõk arányának különbségébõl meghatározott Manpower munkaerõpiaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 11 százalék, vagyis a felvételi szándék relatíve magas, egyben stabil az elõzõ negyedévhez képest, és változatlan az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva is. A munkaerõpiaci felmérésbe bevont 751 munkaadó válaszából kiszámított mutató értéke az egyik legmagasabb a felmérés kezdete, 2009 harmadik negyedéve óta.
A közlemény idézi Dalányi Lászlót, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetõjét, aki felhívta a figyelmet, hogy a magyar munkaadóknak elhúzódó szakemberhiánnyal kell szembenézniük. Az alacsony munkabérek pedig akadályozzák a magyar munkáltatókat, hogy képzett munkavállalót találjanak, ez csökkenti a vállalkozások versenyképességét is.
Az elõrejelzés szerint a munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bõvítését tervezik a következõ három hónapban. A munkavállalói létszám bõvítését leginkább a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén dolgozó munkaadók látják szükségesnek. A felvételt és elbocsátást tervezõk arányának különbségébõl számított mutató itt plusz 18 százalék.
Változatlanul jók a kilátások a gyártás területén, ahol a mutató plusz 15 százalék, a vendéglátóipar plusz 12 százalékos mutatót produkált. Szerény, 4 százalékos a mutató közüzemi szolgáltatások területén, valamint a köz- és szociális szférában.
A következõ negyedévre vonatkozóan mind a nyolc régió munkaadói növekvõ munkaerõ-felvételi szándékról számoltak be. A legnagyobb mértékû bõvülést a közép-dunántúli munkaadók várják: itt plusz 18 százalékon áll a mutató. Számottevõ létszámbõvítést terveznek még az észak-alföldi, a fõvárosi és a közép-magyarországi munkáltatók is, az elsõ mutatója 12, utóbbiaké pedig plusz 11 százalékon áll.

 

MTI - Kanizsa



2016-03-17 05:41:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül