Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894323    








Honlapkeszites

Drasztikusan nõtt az elhízás gyakorisága Magyarországon

A mozgásszegény életmód, a megnövekedett szénhidrát- és kalóriabevitel következtében drasztikusan nõtt az elhízás gyakorisága az elmúlt negyven évben Magyarországon - mondta a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) elnöke.


Bedros J. Róbert elõadásában hozzátette, a férfiak esetében 63 százalék, a nõknél 61 százalék az elhízottak aránya, az OECD-országokkal összehasonlítva Magyarországé volt a 3. legrosszabb hely egy 2014-es kimutatás szerint.
A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház fõigazgatója kiemelte, az elhízás az egész testre károsan hat, a testtömegindex (BMI) növekedésével a kísérõ betegségek - például a magas vérnyomás, a cukorbetegség - kockázata is növekszik. Kiemelte, hogy 10 százalékos testsúlycsökkenéssel 30-50 százalékos vércukorszint-csökkenés érhetõ el, de 50 százalékkal csökkenthetõ a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.
A társaság elnöke közölte, az elhízáshoz nagyban hozzájárul a mozgáshiányos életmód, az ülõmunka, a megnövekedett szénhidrátbevitel és az ételadagok növekedése. Az elhízás egy krónikus betegség, kezelése élethosszig tart, és ha a kezelés elmarad, a páciens visszahízik.
Beneda Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériuma egészségpolitikáért felelõs helyettes államtitkára a kétnapos kongresszus nyitó napján köszöntõjében a testmozgás, a mozgásszegény életmód elleni küzdelem és a megfelelõ táplálkozás fontosságáról beszélt. Úgy vélte, hiába a szakmai polémia, ha a társadalomhoz nem jutnak el azok az üzenetek, amelyekkel megelõzhetõ az elhízás, hiszen itt az egyéni szerepvállalásnak fontos szerepe van.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is a társadalmi szerepvállalást, az emberekhez eljutó üzenetek fontosságát emelte ki rövid köszöntõjében. A szakember szerint kulcskérdés a megelõzés, az egyén közremûködésének hangsúlyozása, illetve annak közvetítése, hogy milyen káros következményei lehetnek az elhízásnak.
Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet fõigazgatója arról beszélt, több figyelmet kell fordítani arra, hogy az alapellátásban dolgozóknak minél több ismeretük legyen az elhízásról, annak megelõzésérõl, mert a magyar társadalom fogékony az üzenetekre.

MTI - Kanizsa



2016-03-27 05:30:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül