Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891641    








Honlapkeszites

Októberben elkezdõdhetnek a munkálatok

- Jó hírt kell bejelentenem – ezzel kezdte ma délelõtti sajtótájékoztatóját Marton István polgármester, aki Domina Erzsébettel, a Pályázati Iroda vezetõjével közösen jelentette be a kiskanizsai egészségházzal kapcsolatos új fejleményeket. – Mégpedig azt, hogy a pénzügyi lehetõségek bõvítése érdekében tett erõfeszítéseink jó eredménnyel zárultak.
 

A közel 143 milliós összértékû beruházáshoz 60 milliót nyert a város, s a polgármester szerint októberben már el is kezdõdhetnek az érdemi munkálatok. Hatalmas lobbi szükségeltetett az eredmény eléréséhez, hiszen két alkalommal utasították vissza a pályázatot. Domina Erzsébet szó szerint így fogalmazott: „kétszer hoztuk vissza a sírból”. Marton István végezetül köszönetet mondott Balogh Józsefnek, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökének, mszp-s országgyûlési képviselõnek, aki nagy szerepet vállalt a sikerben.


A pályázat történetérõl és a tervezett fejlesztésrõl alább olvashatnak:


A kiskanizsai Egészségház felújítása és bõvítése pályázati forrás igénybevételével
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata „Egészségház kialakítása Nagykanizsa Kiskanizsa városrészében” címû pályázatát a Regionális Operatív Programok Irányító Hatósága (ROP IH) fõigazgatója, jóváhagyva a ROP IH 2009. július 10-i javaslatát, 2009. július 21-én támogató döntést hozott.
Ez azt jelenti, hogy a jelenleg 142. 874.000 Ft összköltségûre tervezett beruházás a pályázatban maximálisan igényelhetõ 60 millió Ft vissza nem térítendõ támogatást kap.
Ezzel a támogató döntéssel újabb állomáshoz érkezett a NYDOP-5.2.1/A felhívásra benyújtott „kalandos életúttal” rendelkezõ pályázat, mely:
2008. áprilisában került benyújtásra.
2008. június 25. - a Közremûködõ Szervezet (VÁTI Kht) tájékoztatása szerint a pályázatot nem fogadták be, elutasításra került, a fenntarthatósági indikátorok megjelölésének problémái miatt.
2008. július 2. - az önkormányzat kérelmet nyújtott be az NFÜ Jogi Fõosztályára a felülvizsgálatra, melynek helyt adtak.
2008. okt. 29. - az elutasító döntés visszavonásra került, a pályázat ismételten visszakerült a bírálati rendszerbe, átesett a formai és teljességi jogosultsági vizsgálaton, tartalmi értékelésen.
2009. dec. 09-i Bíráló Bizottsági ülésen a 75,5 pontos – tehát nagyon jó színvonalú -pályázatot a Bíráló Bizottság a „jogosultsági kritériumoknak való nem teljes körû megfelelés” miatt elutasította.
2009. február 19-én az értesítés kézhezvétele után, az önkormányzat élt panasztételi jogával. A felülvizsgálat elhúzódott, s csak az Önkormányzat erõteljes lobbi tevékenysége hozott eredményt, azaz:
- elsõ lépésben a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2009. április 17-i rendkívüli ülésén, miután Nagykanizsa MJV polgármestere ismertette a Kiskanizsai Egészségház jó színvonalú – 75,5 pontos pályázatának helyzetét, egyhangú támogatással elfogadott 29/2009 (IV.17.) NYDRFT határozatával – elõrehozott forráskeretet biztosított a nagykanizsai beruházás megvalósításához- támogató ROP IH döntés esetén.
- második lépésben, a panasztételnek helyt adva, a pályázatot visszahelyezték a projekt csatornába, s így kerülhetett sor a Bíráló Bizottság 2009. július 10-i kedvezõ döntésére.

A tervezett fejlesztés bemutatása
Nagykanizsa MJV Önkormányzatának szándéka szerint a kiskanizsai városrészben, a Bajcsy-Zs. E. utca 38/A alatt eddig mûködõ orvosi rendelõket, védõnõi szolgálatot, egy új épületrész építésével és a régi épületek részbeni felújításával, elbontásával teszi alkalmassá a törvényi elõírásoknak megfelelõ egészségház funkció betöltésére, ezzel kielégítve a jogos lakossági igényeket is.
A tervezett beruházás jogerõs építési engedélye rendelkezésre áll, míg a kiviteli tervek elkészítésének költségét az Önkormányzat a 64/2008 (II.28) számú határozatában biztosította. A kiviteli tervek elkészültek, jogerõs építési engedéllyel rendelkezünk.

A projekt infrastrukturális fejlesztése során egészségház felújítása és bõvítése: új épületrésszel való toldása valósul meg. Az önkormányzati tulajdonban álló területen elhelyezkedõ, 1950-ben épült fõépületben jelenleg 53 m² nagyságú területen üzemel két felnõtt háziorvosi rendelõ, illetve a mellette álló, 1960-ban megépült toldaléképületben egy gyermekorvosi rendelõ, illetve 55 m²-en védõnõi szolgálat. A fejleszteni kívánt épület állaga erõsen leromlott, akadálymentesítési szempontból nem megfelelõ. A meglévõ épület hagyományos szerkezete, valamint a telek sajátossága, az építési elõírások a bõvítést nem tették lehetõvé. Az épületek és a bennük található helyiségek sem méretükben, sem pedig mûszaki állapotukat tekintve nem alkalmasak arra, hogy a szakemberek minõségi munkát tudjanak végezni.
A tervezett fejlesztés I. ütemében a meglévõ utcafronti épületek mögött, a helyi adottságokat, valamint a törvényi szabályozásokat figyelembe véve egy új épületrész kerül kialakításra. Ebben az épületben kap helyet a két orvosi, valamint a gyermekorvosi rendelõ. Az építés idõtartama alatt az orvosi rendelõk és a védõnõi szolgálat a jelenlegi helyén üzemel. A beruházás II. ütemében a megmaradó kétszintes utcafronti épület jelenleg rendelõként használt részének felújítása történik meg, így a jelenleg védõnõi szolgálat ellátását biztosító toldalék épület elbontásra kerülhet, mivel ezen épületrész gazdaságos átalakításra alkalmatlan. A felújítás idõtartama alatt a védõnõi szolgálat az újonnan megépített épületben üzemelhet.

A támogatási szerzõdés aláírása 2009. szeptember végén várható.
A fejlesztés tervezett befejezési határideje 2010. augusztus közepe.

A NYDOP-5.2.1/A-2008-0041 projekt eredményeként Nagykanizsa MJV Önkormányzata egy olyan Egészségházat fog létrehozni Kiskanizsán, amely komplex szolgáltatást tud nyújtani az egészségügyi alapellátás területén, kiemelt hangsúlyt helyezve a definitív ellátásra és különösen a preventív szolgáltatások biztosítására.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


S.E.



2009-07-28 13:12:05


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül