Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892535    








Honlapkeszites

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Környezetvédelmi Innovációs Díjat

Az elismerést V. Németh Zsolt államtitkár, valamint Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke nyújtotta át 2016.03.31-én az Országház Felsõházi Termében ünnepélyes keretek között megrendezett Innovációs Díjátadón az Aquaprofit Mûszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. vezetõinek, Udud Péter vezérigazgatónak, valamint Nádasi Tamás elnök úrnak.


A Földmûvelésügyi Minisztérium 2015. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjában az Aquaprofit Zrt. az arzén tartalmú vizek tisztítására, több lépcsõs elõoxidációval és ózonos oxidáció segítségével, kidolgozott eljárásért és berendezésért részesült.
Megtisztelõ az Aquaprofit Zrt. számára az elismerés, hiszen az év legjelentõsebb mûszaki, gazdasági innovációs teljesítményét elismerõ pályázat során a bírálók 22 pályázó közül, az eredetiség, újszerûség, valamint a társadalmi és környezeti hasznosság mellett a gazdasági mutatók - 2015-ben, a hasznosítás során elért többleteredmény vagy többlet-árbevétel - alapján választották ki a legnagyobb horderejû és legsikeresebb innovációkat.
A száz százalékban magyar tulajdonú, több mint 20 éves múlttal és 15 milliárdos árbevétellel rendelkezõ társaság saját szabadalmaztatott eljárása és berendezése olyan találmány, mely az arzén és vastartalmú vizek tisztítását szolgálja vízellátás céljából. Ennek része egy többlépcsõs elõkezelés, összefoglaló néven elõoxidáció, az azt követõ ózonos oxidáció, valamint a szennyezés eltávolítására alkalmas berendezés. A módszer újdonságtartalmának köszönhetõen a hagyományos elvû víztisztítási technikához képest
- a környezetterhelés lényegesen csökkenthetõ,
- nem szükséges koaguláns adagolás, az oxidációval növelhetõ,
- a jobban beépülõ arzenát hatékonyabban eltávolítható,
- a vízpazarlás az alacsonyabb öblítõvíz igénnyel csökkenthetõ,
- kisebb térfogatú dekantáló2 szükséges,
- biztosítható az EU-ban megengedett 10 μg/liter határérték alatti arzénkoncentráció.
Kutatás-fejlesztési projekt keretében vizsgálta és feltárta a cég az arzéneltávolítási hatékonyság növelésének módját, valamint az egyéb szennyezõk – ammónium-ion, vas, mangán – komplex eltávolítási lehetõségét. Ennek következtében a társaság által tervezett és kivitelezett technológiák megvalósítása során alkalmazva a gyakorlati ismereteket végzi a vízminõség-javítást. 2015. év végéig a technológia 4 ivóvízminõség-javító program keretén belül összesen 6 településen valósult meg.
 

Herczeg Katalin

 



2016-04-01 16:48:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül