Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948296    








Honlapkeszites

Az anyatej rendkívüli fontosságáról

Közel százötven anyukát és gyermekeiket hívta meg az ÁNTSZ Nagykanizsai Szervezete és a Magyar Védõnõk Egyesületének Nagykanizsai Szakosztálya a Szoptatás Világnapi rendezvényre, melyre idén a Medgyaszay Házban került sor a minap.

Az anyukákat és csemetéiket elõször Marton István polgármester köszöntötte, majd a Swans Balett tagjai látványos produkcióval, Baráth Béla pedig csodás tárogatójátékával kedveskedett a megjelenteknek.


A szoptatás fontosságáról Dr. Buzás Judit kistérségi tiszti fõorvos és Dr. Nagy Marietta házi gyermekorvos tartott elõadást a kismamáknak. Köszöntötték azt a hat édesanyát is, akik anyatejet adtak le, s ezzel nem csak saját gyermeküknek biztosították az elengedhetetlenül fontos tápanyagokat. A kicsiket a Mikkamakka Játszóház várta, míg szüleik, nagyszüleik feltették kérdéseiket logopédus, pszichológus és ortopédus szakembereknek, valamint vércukorszint-, koleszterinszint-, testsúly- és vérnyomásmérésen vettek részt.

Az idei Szoptatás Világhetének (augusztus elsõ hete) a legfõbb témája az információáramlás volt, s az információk terjedéséhez lapunk is szeretne hozzájárulni. Az alábbi sorokban a Világhét elindulásának rövid történetérõl, valamint az anyatejjel való táplálkozás fontosságáról olvashatnak:

1990. augusztus 1-én harminckét ország és az ENSZ tíz szervezete (többek között az UNICEF és a WHO) írta alá az „Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelmérõl, Elõsegítésérõl és Támogatásáról” címû dokumentumot, mely kimondja, hogy „Annak érdekében, hogy megvalósuljon az édesanyák és gyermekek egészségi és táplálkozási optimuma, globális célként tûzzük ki, hogy minden nõ kapjon lehetõséget a kizárólagos szoptatásra és minden csecsemõ születésétõl 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálkozzon. Ezután megfelelõ minõségû és elegendõ mennyiségû kiegészítõ táplálék mellett a szoptatás folytatódhasson egészen a gyermek két éves koráig, vagy még tovább.” A nyilatkozatban foglaltak megvalósítására 1991. február 15-én megalakult a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA), amelynek munkájában részt vesz a La Leche Liga is. A WABA szerint a szoptatás minden anya és gyermek alapvetõ emberi joga. E szervezet indította útjára a "Bababarát Kórház" kezdeményezést, amelyben a résztvevõ kórházak szoptatást elõsegítõ környezetet biztosítanak az édesanyáknak a WABA által kidolgozott „10 lépés a sikeres szoptatáshoz” felhasználásával. Augusztus 1-ét 1992-ben nyilvánították a Szoptatás világnapjának. Ezen a napon a La Leche Liga világszerte megrendezi a "Séta a Szoptatásért" címû rendezvényét, amelyen 1995. óta a La Leche Liga Magyarország is részt vesz.

Az anyatejes táplálás optimális tápanyagbevitelt jelent a gyermek számára, antitesteket és számos egyéb védõanyagot tartalmaz, mely a csecsemõk betegségekkel szembeni ellenállását növeli. A szoptatott csecsemõk és gyermekek körében csökken az asztma, az allergia, az akkut légzõszervi betegségek, a krónikus megbetegedések, a gyermekkori rák, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a fogállási rendellenességek, a táplálkozási elégtelenségek, az elhízás, a bélfertõzés, légzõszerv-rendszeri betegségek, húgyúti fertõzések és a középfülgyulladás kialakulásának kockázata. A szoptatás alapvetõ része a gyermek megfelelõ gondozásának, biztosítja az egészséges növekedést és lelki fejlõdést. Csökkenti az anya számára többek között az emlõ- és petefészekrák, az elhízás, a csontritkulás, a cukorbetegség, valamint a stressz és a szorongás kialakulásának kockázatát.
S.E.



2009-07-30 08:50:53


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül