Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894844    








Honlapkeszites

Több mammográfiás szûrõvizsgálatot végeznek a Zala Megyei Kórházban

A Zala Megyei Kórház új, digitális mammográfiás készülékével szerdától hetente több mint ötvennel több szûrõvizsgálatot végezhetnek, mint eddig az analóg készülékkel - közölték az intézményben kedden tartott sajtótájékoztatón.


A jövõben 325-re nõ a heti mammográfiás szûrõvizsgálatok száma és ezzel párhuzamosan emelkedik a szûrések óraszáma is - mondta Halász Gabriella, a kórház fõigazgatója. A lehetõségek bõvítésével azt szeretnék elérni, hogy Zala megyében is emelkedjen a szûrõvizsgálaton résztvevõk száma, hiszen ha korai stádiumban észlelik az elváltozásokat, nagyobb esély van a teljes gyógyulásra - tette hozzá.
Paizs Teréz megyei tisztifõorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a nõk körében a daganatos megbetegedések közül az emlõdaganat a leggyakoribb. Évente kétezer nõ hal meg emlõdaganat következtében, annak ellenére, hogy a mammográfia ingyenes, népegészségügyi szûrõvizsgálatként rendelkezésre áll - ismertette
Szólt arról is, hogy az elmúlt évben Zala megyében több mint 20 ezer 45 és 65 év közötti asszony kapott névre szóló meghívást a kormányhivataltól mammográfiás szûrõvizsgálatra. (A Zala Megyei Kórház ellátási területén 11-12 ezer nõt invitáltak a vizsgálatra.) A meghívottak mindössze 42-43 százaléka vett részt a szûrésen, pedig legalább 70-80 százalékos arányra lenne szükség - mondta Paizs Teréz. Hozzáfûzte, hogy azokon a településeken, ahol az önkormányzat és a falugondnoki szolgálat megszervezi a buszos szállítást, a részvételi arány 70-80 százalék.
A több mint 200 millió forintba került mammográfiás készülékre pályázati forrásból tett szert a Zala Megyei Kórház, amely energiát is megspórol: a jövõben nem kell elõhívni az analóg felvételeket és a digitális készülék üzemeltetése is kevesebb energiát igényel.

 

MTI - Kanizsa



2016-04-06 05:53:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül