Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892955    








Honlapkeszites

NAV: még mindig található egyszerû megoldás az szja bevallására

Találhatnak egyszerû megoldást a személyijövedelemadó-bevalláshoz azok is, akik nem vették igénybe munkáltatójuk vagy az adóhatóság közremûködését - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallást ajánlva az ügyfelek figyelmébe.


Az adóhivatal közleményében ismerteti: a csökkentett adattartalmú bevallás a tapasztalatok szerint leggyakrabban kitöltött sorokat tartalmazza, a hagyományosnál kisebb terjedelmû, pár oldalas nyomtatvány, és május 20-áig elektronikusan és papíron is beadható a NAV-hoz.
Nem árt azonban tudni, hogy a csökkentett adattartalmú bevallásban nincs lehetõség adóalap-kedvezmény érvényesítésére az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba való befizetéssel és az ingatlan, vagyoni értékû jog értékesítésébõl származó jövedelemnél az adókiegyenlítés érvényesítésére. Nem teszi lehetõvé továbbá a külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerzõdés alapján történõ rendelkezést, ahogy nincs lehetõség a kamatból és a külföldrõl származó jövedelem valamint a különadó hatálya alá tartozó bevétel bevallására sem.
Akinek 2015-ben olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelõ sor hiányában nem tud feltüntetni, annak szintén a teljes adattartalmú 1553-as számú bevallást kell kitöltenie és május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.
A csökkentett adattartalmú nyomtatványt az adóhatóság bármely ügyfélszolgálatán be lehet szerezni, illetve le lehet tölteni a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu). A honlapon elérhetõ kitöltõ-ellenõrzõ program használatakor a 1553-as számú bevallás elõlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani.
Az ügyfélszolgálatokon beszerezhetõ nyomtatvány kitöltésében segíthet az utolsó oldalán szereplõ konkrét példa, amely a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan megmutatja, mely összeget, milyen összefüggés alapján és melyik sorba kell beírni.

 

MTI - Kanizsa


 




 



2016-04-06 14:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül