Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893129    








Honlapkeszites

Családi házak energetikai felújítására ír ki pályázatot az NFM

Az Otthon Melege program hatodik elemeként családi házak energetikai célú felújítására ír ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a tájékoztató csütörtöktõl elérhetõ a tárca honlapján, a kiírás július elsõ hetében jelenik meg - jelentette be Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért felelõs államtitkára.


Az államtitkár elmondta: a program az 1996 elõtt épült családi házakra vonatkozik, amelyek 135 négyzetméternél kisebbek. Külsõ szigetelésre és nyílászárók cseréjére, a fûtési rendszer korszerûsítésére vagy cseréjére, illetve megújuló energetikai berendezésekre, napelemekre, napkollektorokra lehet támogatást kapni.
A keretösszeg 5 milliárd forint, amelyet a következõ idõszakban kétszer 5 milliárd forinttal meg kívánnak emelni az igényektõl függõen, egy pályázó maximum 2,5 millió forint támogatást nyerhet el - közölte az államtitkár.
A támogatás mértéke a fejlesztés 40-55 százaléka között lehet. Négy kategória lesz; a beruházási költség 40 százalékára jogosult például, aki egy elemet vállal, 55 százalékot kaphat, aki három elemre, szigetelésre, fûtéskorszerûsítésre és megújuló energetikai fejlesztésre is vállalkozik - ismertette Szabó Zsolt.
A szükséges forrást a hazai költségvetésbõl, illetve a szén-dioxid-kvóta értékesítésébõl befolyó pénzbõl biztosítják.
Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium honlapjára csütörtökön felkerülõ általános tájékoztató alapján az érdeklõdõk felkészülhetnek.
Július elsõ hetében régiónként, külön forráskerettel megjelenik a pályázat, a jelentkezéseket online feltöltés után bírálják el - közölte. Hozzátette, a felújítás egy-egy családnak 5-25 ezer forint megtakarítás jelent havonta.
Szabó Zsolt jelezte azt is, hogy várhatóan májusban ismét kiírnak pályázatot hûtõgépcserére, jelentkezni a korábbi paraméterek alapján lehet majd.

MTI - Kanizsa



2016-04-07 09:00:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül