Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892189    








Honlapkeszites

ÁSZ: az EU-támogatások növelik a korrupció kockázatát az önkormányzatoknál

Az önkormányzatoknál növeli a korrupció kockázatát, hogy egyre magasabb az európai uniós támogatások felhasználásának aránya - állapította meg az Állami Számvevõszék (ÁSZ) jelentésében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

Növeli a veszélyeztetettséget az is, hogy az intézmények mintegy 40 százalékánál legalább egyszer elõfordult olyan közbeszerzés, ahol háromnál kevesebb ajánlattevõ vett részt, illetve ugyanaz a pályázó háromnál többször nyert - tartalmazza a Korrupciós kockázatok a helyi önkormányzatok intézménycsoportban 2016 elnevezésû dokumentum.


A tájékoztatás szerint ugyanakkor mérsékli a korrupciós kockázatot a belsõ szabályozások kiépítésének erõsödése, illetve az összeférhetetlenség kérdéskörét valamilyen formában szabályozza a szervezetek döntõ hányada.
A speciális korrupcióellenes rendszerek és eljárások körében azonban még mindig alacsony az etikai kódexszel rendelkezõ, a közérdekû bejelentéseket és a külsõ panaszokat kezelõ rendszert mûködtetõ, a korrupciós kockázatelemzést, a munkahelyi rotációt alkalmazó szervezetek aránya. Az ÁSZ szerint alacsony azon szervezetek aránya is, amelyeknek van szabályzatuk az ajándékok, az utaztatás, a meghívások elfogadásának feltételeirõl vagy a szervezeten belüli közérdekû bejelentõk védelmérõl.
A közbeszerzésekhez kapcsolódó kontrollok közül kiemelték a külsõ szakértõ alkalmazásának feltételeire vonatkozó szabályozást, amely a jelentés szerint a közbeszerzési eljárásban tanácsadó szolgáltatásait igénybe vevõ intézmények döntõ többségénél hiányzik.
Az Állami Számvevõszék az egész magyar közszférára kiterjedõ Integritás projektje keretében ütemezetten hozza nyilvánosságra a 2015-ös intézménycsoportos elemzések eredményeit a honlapján, illetve az Integritás portálon. Az ÁSZ a költségvetési szervek korrupciós kockázatoknak kitettségét és az azzal szembeni ellenálló képességüket, azaz a kontrollok kiépítettségének állapotát tárja fel. Ennek keretében készült el a helyi önkormányzatok intézménycsoport-elemzése.
A felmérésben részt vevõ önkormányzatok és hivatalok száma a korábbi évekhez viszonyítva folyamatosan növekvõ tendenciát mutat - az elsõ felméréshez képest több mint kétszeresére nõtt -, 2015-ben már 1119 kérdõív érkezett vissza. Az elemzett önkormányzatok száma 858 volt - tartalmazza a jelentés.

 

MTI - Kanizsa



2016-04-08 14:47:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül