Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894196    








Honlapkeszites

Ajánlással segíti a betegek teljes körû tájékoztatását a betegjogi központ

Általános betegtájékoztatóról szóló ajánlást készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az egészségügyi szolgáltatók részére annak érdekében, hogy egységesebb, átláthatóbb és közérthetõ betegtájékoztatási gyakorlat alakuljon ki az egészségügyi ellátások igénybevétele során.


Az OBDK közleményében azt írta, az ajánlás minden olyan lényeges szempontot és körülményt szerepeltet, amelyeket az intézményeknek célszerû átgondolniuk a betegek és hozzátartozóik teljes körû tájékoztatása kapcsán, így biztosítva - az egészségügyi törvényben is nevesített - tájékoztatáshoz fûzõdõ betegjog érvényesülését.
Az ajánlás az ellátás idõrendi sorrendjét figyelembe véve tartalmazza azokat az elemeket, - például az intézményre vonatkozó általános tájékoztatás, betegfelvétel, házirend, a bent tartózkodás, gyógyszerelés, az elbocsátás - amelyek az ellátást igénybevevõt és közremûködõit érinthetik. Az ajánlás az egészségügyi ellátásba történõ beleegyezõ nyilatkozat mintát és a betegek jogairól és kötelezettségeirõl szóló tájékoztatást is magában foglalja - írták.
A dokumentum mintát ad az egészségügyi intézmények számára, így az az intézmények helyi sajátosságait figyelembe véve alakítható. Az általános tájékoztató használatával csökkenthetõ a betegekben esetlegesen kialakult bizonytalanságérzés, kiszolgáltatottság, egyúttal növelhetõ az ellátásban való aktív részvétel és terápiakövetés, továbbá a betegbiztonság is.
Az ajánlás elérhetõ az OBDK honlapján.

MTI - Kanizsa



2016-04-10 07:49:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül