Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893091    








Honlapkeszites

Kreatív városok – fenntartható vidék: Kraft-pont nyílt városunkban is

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza (PEN), a Nagykanizsai Vállalkozók Innovációs Klubja, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által közös szervezésében workshopot tartottak a PEN-en.


2014 januárjában a kormány támogatásával lehetõség nyílt a Kraft koncepció új fejlesztési stratégiaként történõ tesztelésére. Az eredeti javaslat a Kõszeg – Szombathely városi együttes fejlesztését tûzte ki célul, de azóta Keszthelyen, majd Veszprémben április 21-én pedig Nagykanizsán is nyílt Kraft-pont. A helyi koordinátora Dr. Keller Krisztina, a Pannon Egyetem Nagykanizsiai Kampuszának egyetemi docense lett.

A „Kreatív város – fenntartható vidék”, a Kraft-projekt témakörében szervezett workshopot Dénes Sándor, városunk polgármestere nyitotta köszöntõjével, majd szakmai prezentációk következtek. Elsõként Dr. Miszlivetz Ferenc, egyetemi tanár, a kõszegi Felsõbbfokú Tanulmányok Intézetének megbízott fõigazgatója mutatta a projekt születésének körülményeit és azokat az elveket, amelyek alapján mûködni fog. Elmondta, a kezdeményezés egy komplex, innovatív fejlesztési koncepció, amelynek kiindulópontja az a fajta másként gondolkodás, amely által az adott térség egyfajta összefogással, hálózatosodással növekedésnek indulhat, s ezáltal versenyképesebb lehet. Rámutatott, hogy a Kraft újszerûsége abban áll, hogy az úgynevezett „puha” tényezõket állítja elõtérbe, mint a kreativitás, a bizalomra épülõ kapcsolati, társadalmi tõke. Ezek véleménye és a kutatások szerint ma már sokkal fontosabb tényezõk, így együttesen fejlesztendõk az eddigiekben középpontban lévõ kemény tényezõk mellett, amilyen a megfelelõ infrastruktúra, az energiagazdálkodás, és egyéb objektíven mérhetõ összetevõk. A kétféle eszközrendszer együttes fejlesztése által a városok és mikrorégiók fenntartható fejlõdési pályára léphetnek, és összefogva jövõjüket érdemben befolyásoló kreatív városokká válhatnak. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott Nagykanizsa is.

A workshop folyamán ehhez kapcsolódva rövid elõadások hangzottak el a technológiai kihívások és innováció témakörében. Elõbbirõl Dr. Háry András, a Zalaegerszegi Technológiai Centrum vezetõje, a PEN szeptember induló duális képzésének közremûködõje szólt, utóbbiról Dr. Birkner Zoltán egyetemi docens, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatója mondta el gondolatait.

A workshopot kötetlen szakmai beszélgetés zárta.

H.T.



2016-04-22 09:10:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül