Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948287    








Honlapkeszites

A kanizsai kórházról lepattant az õssejtlabor

2009. augusztus 4., kedd, 15:30. Forrás: Origo

A nagykanizsai kórházzal is együtt akart mûködni az a labóratórium, amelynek több munkatársát azzal gyanúsítja a rendõrség, hogy illegális õssejtkezeléseket hajtott végre. A kanizsai intézmény közölte, azért utasították el a kérést, mert aggályosnak találták, hogy nincs megfelelõen szabályozva az õssejtek hazai felhasználása.

Az õssejtkutatás szabályozatlansága miatt nem akart együttmûködni a kaposvári laboratóriummal a nagykanizsai kórház - mondta el kedden a zalai intézmény orvos-igazgatója. Gõgös Péter arról beszélt, hogy még tavaly kaptak egy levelet a kaposvári klinikától, amelyben õssejtkutatási céllal kértek tõlük abortumokat (12 hetesnél fiatalabb magzatokat). Ezt követõen a szülészeti-nõgyógyászati osztály összes orvosa összeült, és aggályosnak minõsítették a kérést - közölte Gõgös.


A Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója azt mondta, hogy azért aggályoskodtak, mert az õssejtkutatásnak nem voltak és nincsenek most sem szakmai-kutatási irányelvei. "Nem kívántunk úttörõk lenni ezen a szabályozatlan területen" - közölte Gõgös. Mindezt egy válaszlevélben tudatták is a kaposvári klinikával.

A kanizsai kórház az után állt ki a nyilvánosság elé, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) múlt héten õrizetbe vett négy embert azzal a gyanúval, hogy illegális õssejtkezeléseket folytattak. A gyanúsítottak közül hárman kötõdnek egy õssejtkutatással foglalkozó céghez, az IRM Zrt.-hez, amely egy kaposvári magánklinikán mûködtetette laboratóriumát. Vélhetõen innen érkezhetett a kanizsai kórházigazgató által említett megkeresés.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, mindannyiukat elõzetes letartóztatásba helyezte múlt szerdán a bíróság. Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású õssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, pénz fejében, 2007-tõl egészen napjainkig õssejtkezeléseket végzett a magánklinikán. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán nõ, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

A Seffer-Renner Magánklinika a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek õssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben - mondta Zamecsnik Péter, az egyik magyar gyanúsított, Seffer István ismert plasztikai sebész védõje. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével mûködtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Zamecsnik szerint Seffer István úgy döntött, be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette az õssejtkezeléseket.

A rendõrség szerint több helyen is végezték a gyanúsítottak az illegális õssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az õssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.


A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/itthon/20090804-nem-ment-bele-a-kanizsai-korhaz-az-ossejtkezelesekbe.html



2009-08-04 16:43:47


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül