Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893593    








Honlapkeszites

Ösztönözni kell, hogy a vámkezelési központok Magyarországon jöjjenek létre

A jogszabályi, gazdasági, munkaerõ-piaci körülmények kedvezõvé tételével ösztönözni kell a nemzetközi vállalatokat, hogy magyarországi székhellyel hozzák létre vámszolgáltató központjukat, különben a vámkezeléshez kapcsolódó számos logisztikai feladat elvándorolhat más tagországba - hívja fel a figyelmet a Magyar Vámügyi Szövetség (MVSz) elnöke.


Vizsy József az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy a május 1-tõl életbe lépõ új Uniós Vámkódex lehetõvé teszi a központosított vámkezelést. Az EB az új vámkódex létrehozásával a vámjogszabályok egyszerûsítését, alkalmazásuk egységesítését, az ügyfelek és a vámhatóság közötti teljes körû elektronikus adatcserét, illetve a gazdálkodók vámügyintézéssel kapcsolatos költségeinek felére csökkentését tûzte ki célul.
Az azonban már most látható, hogy akik a jogi környezet egyszerûsítésére számítottak, azok nagyot fognak csalódni - írta. "A Vámkódex mellett ugyanis további három uniós jogszabályon és 7 uniós iránymutatáson felül meg kell ismerniük a már megjelent nemzeti szintû törvényt, annak végrehajtási rendeletét valamint számos kapcsolódó jogszabályt, amelyeket remélhetõleg május 1-jéig kihirdetnek" - jegyezte meg.
Vizsy József szerint az új jogszabály több területen is jelentõsen szigorít a korábbi feltételeken, viszont az igazoltan megbízható gazdálkodóknak számos egyszerûsítést tesz lehetõvé a vámügyintézés során.
A központosított vámkezelés lehetõvé teszi, hogy azok a vállalatok, amelyek több EU tagállamban telephellyel rendelkeznek, egy tagállamba vonják össze vámtevékenységüket, és onnan végezzék vámkezeléseiket, függetlenül attól, hogy az áru fizikailag éppen hol tartózkodik, illetve hol kerül forgalomba. Így a vállalatok a regionális pénzügyi szolgáltató központok mintájára létrehozhatnak vámszolgáltató központokat, ahol szakmai és technikai erõforrásaikat koncentrálva költséghatékonyan tudják végezni a vámkezeléssel járó feladatokat - ismerteti Vizsy József.
A szakértõ hangsúlyozta, Magyarország gazdasági érdeke, hogy a vámkezelési központok itt jöjjenek létre, mert így a vámbevételek jelentõs része a magyar költségvetésbe folyik be, és jelentõs munkaerõpiaci hatása is lehet ennek a lehetõségnek.
A közlemény kitér arra is, a Magyar Vámügyi Szövetség péntektõl Egerben tartja hagyományos háromnapos szakmai konferenciáját, amelynek kiemelt témája az új Uniós Vámkódex.


MTI - Kanizsa



2016-04-24 05:46:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül