Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892086    








Honlapkeszites

Ismertté tenni Nagykanizsát a vízügyi kutatások által

– Többek között az is a célom, hogy Nagykanizsát ismertté tegyük a vízügyi kutatások által, és a kanizsaiak büszkék lehessenek arra, hogy a Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató – Fejlesztõ Központ a városukban mûködik – ezzel a törekvéssel irányítja dr. Galambos Ildikó kutatásvezetõként a Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató – Fejlesztõ Központban folyó munkát.


Ahogy megtudtuk, Galambos Ildikó születésétõl fogva Nagykanizsán nevelkedett, kezdetben Bajcsán, majd öt éves korától a város északi részén. Az általános iskolát követõen a Batthyány Lajos Gimnázium nyelvi specializációs osztályába járt. Az érettségit követõen az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemet (ami azóta sok egyéb mellett a közelmúltig a Budapesti Corvinus Egyetem keretein belül, jelenleg pedig a Szent István Egyetem részeként mûködik) választotta, ahol az Élelmiszertudományi Karon folytatta tanulmányait a Gellért-hegy oldalában. Szakirányként a folyamattervezést választotta. Majd egy év kitérõ következett, ugyanis az USA-ban töltötte a gyakorlati idõszakát. Ezt követõen írta meg diplomamunkáját, melyben a kútvizek arzénmentesítésével, illetve a fõleg az alföldi területeken jellemzõ huminsavak eltávolításával foglalkozott.
– Az egyetem befejezése után PhD hallgatóként tovább foglalkoztam az ivóvizekben található szennyezések eltávolításával. A laborkísérletek mellett félüzemi méretben végezhetõ, illetve a „terepen végzett” kísérletek voltak számomra fontosak, és a tudományos munkámat is elsõsorban gyakorlati szemszögbõl foglaltam össze – részletezte Galambos Ildikó.
A doktori munkája eredményeképpen egy membrántechnikán alapuló komplex eljárást dolgozott ki (arzén és huminsav eltávolítására koncentrálva), mely segítségével a kútvízbõl egészséges ivóvíz állítható elõ, és a keletkezõ hulladékvíz is részben visszaforgatásra, kezelésre kerül, így csak nagyon kis mennyiségû szennyvíz elvezetése mellett mûködhetne a rendszer.
– 2006-ra fejeztem be a doktori munkámat, abban az idõszakban Magyarországon kiemelt szerepet kaptak az arzéneltávolítással kapcsolatos munkák, melyek eredményeképpen mára már ez a probléma részben megoldódott. Sajnos, a rengeteg negatív hír hatására a csapvíz fogyasztása erõsen visszaesett annak ellenére, hogy például Nagykanizsán és környékén is jó minõségû a szolgáltatott ivóvíz, csupán az esetlegesen a csõvezetékekbõl bekerülõ szennyezõanyagokat illetve a maradék klórt lenne szükséges igény esetén házilag eltávolítani – emelte ki. Hozzátette, ezzel az eljárással az ásványvízfogyasztásból eredõ nagy mennyiségû hulladék keletkezése is megakadályozható lenne.
2014 szeptemberétõl, a központ indulásától dolgozik a Pannon Egyetem Mérnöki Kara, a Hidrofilt Kft. és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató – Fejlesztõ Központban kutatásvezetõként. Azt mondja, örömmel dolgozik együtt a jelenlegi kiváló csapattal. A kollégák között vegyész, biológus, hidrogeológus, gépész és élelmiszermérnök is van, illetve a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán dolgozó, a pályázatokért illetve a titkári teendõkért felelõs munkatársak is segítik a mindennapi teendõkben.
– Nagy öröm számomra, hogy három kolléga is az elmúlt másfél évben szerezte meg a PhD fokozatot, mindannyian kiváló eredménnyel, így Gerencsérné Berta Renáta, Rácz Gábor és nemrégiben Kaszás Nikoletta – hangsúlyozta a kutatásvezetõ – illetve talán még az idei évben Berkesné Rodek Nóra is csatlakozik a körükhöz.
Kiemelte, szeretné, ha még az idei évben sikeresen pályáznának egy vagy két kutatási témával. Tervezik, hogy ezekbe a projektekbe minél több helyi vállalkozást is bevonnak. A tavalyi évhez hasonlóan tovább kívánják bõvíteni az ipari partnereik körét, és további ipari megbízásokat elnyerni.
– Referenciáink között szerepel többek között a Tiszai Vegyi Kombinát Zrt. vízelõkészítõ rendszerének felülvizsgálata, értékelése, Szombathelyen a Falco Zrt. hulladékvizének és csapadékvíz kezelõ rendszerének vizsgálata is, és jelenleg is több nagy céggel folyamatban van ipari kutatási megbízás egyeztetése – részletezte Galambos Ildikó.
Annak érdekében pedig, hogy nemzetközi kapcsolataik is erõsödjenek, idén is céljuk a magyar diákok mellett külföldi diákok foglalkoztatása nyári gyakorlat keretében. Jelenleg is már több jelentkezõ van erre. Nemzetközi szinten erõsíteni szeretnék a hagyományosan októberben megrendezett Soós Ernõ Tudományos Konferenciát, melynek fõ célja, hogy a tudományos élet és az ipari szereplõk részére találkozási lehetõséget biztosítsanak, és a gondolatcsere mellett a közös munka lehetõségét megteremtsék.
– Hosszú távú terv pedig, hogy még 20 év múlva is egy erõs kutatóintézet mûködhessen itt, Nagykanizsán, széleskörû kutatási témákkal, és nemzetközi kapcsolatokkal. A munkatársakat tekintve pedig a jelenlegi kollégákat megtartva még legalább 10-15 emberrel bõvülve szeretnénk dolgozni– zárta beszélgetésünket Galambos Ildikó.

V.M.



2016-04-24 12:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül