Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894876    








Honlapkeszites

Május a melanoma hónapja - soron kívüli szûrés a kórházban

Kampányok révén Európában, illetve világszerte szervezõdnek kedvezményes, vagy ingyenes melanoma szûrési lehetõségek. A Kanizsai Dorottya Kórház azzal a céllal csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy felhívják a figyelmet a bõrrák megelõzésére és a bõrgyógyászati szûrõvizsgálatok fontosságára, melyek egész évben is ingyenesen elérhetõk.


A részletekrõl dr. Brünner Szilveszter fõigazgató, dr. Buzás Judit és dr. Polay József tartottak sajtótájékoztatót a kórházban. – Dr. Brünner Szilveszter többek között elmondta: egy évvel ezelõtt kezdték el a kórház közremûködésével a méhnyakrák megelõzõ programot, most pedig tovább lépnek. Május 4-e a Melanoma Világnapja. Ezen a napon világszerte komolyabban foglalkoznak a festéksejtes eredetû bõrrákok elõfordulásával, hiszen a melanoma a bõr festéksejtes daganata. Sajnos, egyre nagyobb gyakorisággal fordul elõ a lakosság körében. A nemzetközi rákregiszter 2001 és 2010-es adataival összevetve látható, hogy több mint a másfélszeresére nõtt a férfiak és a nõk körében ennek a daganattípusnak az elõfordulása. Ha hozzátesszük azt, hogy rendkívül rosszindulatú, és elõrehaladott állapotban gyógyíthatatlan betegségrõl van szó, nagyon fontos a megelõzés, és ha már kialakult, akkor a korai stádiumban való kezelése. A Kanizsai Dorottya Kórház ebben szeretne segíteni, ezért elindították kampányukat a lakosság és a cégek felé is.

Dr. Buzás Judit fõorvos a szakmai napról és a betegségrõl adott összefoglalójában kiemelte: a megelõzést tûzték ki célul, és ennek értelmében valamennyi korosztályt várnak. A fõorvos azt is elmondta, hogyan történik a melanoma szûrés: egy speciális nagyítású eszközzel a testen valamennyi elváltozást (legyen az akár anyajegy), megtekintik, megtapintják, és a látott kép alapján véleményt mondanak. Férfiaknál leggyakrabban a törzsön, míg nõknél a lábszáron alakul ki. Gyakorisága részben a megnövekedett ultraibolya sugárzásnak köszönhetõ, de kiváltó oka a napozási szokások változása és a nagyfokú szolárium használat is lehet. Kialakulásánál kockázati tényezõnek számítanak a gyermekkori hólyagos leégések, a nagyszámú pigmentált anyajegy megléte, a veleszületett anyajegyek és a családban elõforduló melanoma. Ha az anyajegy mérete, színe, formája változik, kisebesedik, vagy ép bõrön jelentkezik festékes elváltozás, forduljon orvoshoz az év bármely szakában.

Aki a Melanoma-nap alkalmából szeretne szûrõvizsgálatot, elõzetes bejelentkezést követõen május 9-13-ig, a hét minden napján, a 0693/502-000 telefonszámon, a kartonozótól kapott idõpontban, az 1. és 2. számú bõrgyógyászati szakrendelõbe mehet, ahol elvégzik a célirányos szûrõvizsgálatot, sorban állás nélkül. A vizsgálat mellett tanácsadást is végeznek, ami kiterjed a fényvédelemre, a helyes napozásra, az önvizsgálat fontosságára, amit prospektusokkal is elõsegítik.

Dr. Polay József, elmondta: a fõigazgató kérésére a Kórház a Gyógyító Eszközökért Alapítvány is segít az akcióban. Több vállalkozást is megkerestek, közülük öt-hat olyan cég jelentkezett eddig, ahol az egészségügyi ellátásra elkülönített keretükbõl tudnak e célra áldozni. Elsõként a GE Nagykanizsai fényforrásgyárában végzik el az orvosok a vizsgálatot. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megjelenteknek közel fele nem menne el a szûrõvizsgálatokra, ha nem helyben történne.

B.E.



2016-05-03 14:20:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül