Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893699    








Honlapkeszites

A szakszervezetek közleménye

A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete és a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete álláspontja a GE Lighting & Industrial magyarországi munkahelyek jövõjével kapcsolatban

 

A világítástechnikai ipar alapvetõ változásokon megy keresztül. Az energiatakarékossági-, környezetvédelmi programok eredményeképpen a fényforrás felhasználók egyre inkább az energiatakarékos fényforrás típusok felé fordulnak, a hagyományos lámpatípusok piaca drasztikusan csökken.

Mindeközben a nagy lámpagyártók az elmúlt években gõzerõvel hozták létre újabb és újabb gyártó-kapacitásaikat Távol-keleten az elérhetõ extraprofit reményében, ezek a kapacitások azonban már nem voltak lefedve kereslettel.

Közel öt éve látható, hogy a fenti folyamatok drámai hatással lesznek a magyar munkahelyekre.

A GE Hungary Zrt.-nél az elsõ – a munkahelyek felszámolását jelentõ és közvetlenül is érzékelhetõ – intézkedések 2007. szeptemberében kezdõdtek, váci és kisvárdai csoportos leépítések bejelentésével és végrehajtásával. Ezek következtében Hajdúböszörményben és Budapesten is jelentõs számban szûntek meg munkahelyek.


 

A következõ létszámleépítés bejelentése, illetve végrehajtása 2008-ban történt, Ez a vállalat összes gyárát, telephelyét érintette. (Kisvárda, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Vác, Gyõr, Budapest).
2008 nyarán jelentette be a GE – mintegy bizonyítva azt, hogy szabadulni akar a Consumer & Industrial üzletágtól – hogy stratégiai lehetõségeket keres a teljes Consumer & Industrial üzletág számára. Ennek keretében az üzletág önálló társaságba történõ kiszervezése az elsõdleges lehetõség!
A GE Hungary Zrt. vezetése az év utolsó negyedére tartogatta legdrasztikusabb intézkedésének bejelentését, a gyõri gépgyár bezárását, mely 2009. május végén fejezõdött be. Ez volt a GE elsõ olyan lépése Magyarországon, melynek eredményeként egy gyár úgy került bezárásra, hogy tevékenysége is megszûnt.
 
A fenti folyamat eredményeképpen a GE Hungary Zrt. fényforrás ágazatában foglalkoztatottak létszáma a mai napig, a 2006. december 31-ei zárólétszámhoz képest, több mint 30%-kal (több mint 3500 fõvel) csökkent.
 
A fényforrásgyártás válságát tetézte a 2008 év végén kirobbant gazdasági világválság.
 
A válság kezelése érdekében szakszervezeteink haladéktalanul tárgyalóasztalhoz ültek a vezetéssel és a tárgyalások eredményeként megszületett a válságkezelésre a megállapodás (KSZ módosítás), mely biztosítja azt a lehetõséget, hogy 2009. március 1-jétõl december 31-éig a termelés heti 40 óra helyett 32 órában legyen szervezhetõ, a piac szükségletei szerint. Ezen idõszakra a vállalat a fizikai dolgozókra elbocsátási moratóriumot vállalt, és e megállapodás keretében mondtak le a magyar munkavállalók 2009-ben a bérfejlesztésükrõl is.
 
Az 1990-tõl eltelt 20 esztendõben a világgazdaságban végbe menõ számtalan változás a fényforrásgyártásban is állandó változásokat, kihívásokat generált, melyre munkavállalóink folyamatos képzéssel, tanulással képesek voltak válaszolni. Az nem véletlen, hogy a GE húsz éve alatt a magyarországi fényforrásgyárakban a hatékonyság éves átlagban 10% körül javult, miközben a minõség folyamatosan magas színvonalú volt!
Ha kellett Magyarországon (de talán Európában is) élen járva, kollektív szerzõdéses keretek között, biztosítottuk a termelés rugalmasságát.
 
Az elmúlt idõszakban a korábbi 110 évet meghaladó Tungsramos tradíciókra is alapozva olyan szellemi tõke, szaktudás, munkakultúra alakult ki, és jellemzi a magyarországi fényforrásgyártást, melyre mindannyian joggal vagyunk büszkék.
Most ennek a közösségnek a jövõjét látjuk veszélyben.
Szakszervezeteink tisztában vannak azzal, hogy a pénzügyi-gazdasági válság felgyorsította a fényforrás iparág belsõ problémáit, valamint azzal is, hogy az Európai Uniónak a hagyományos izzólámpák 2013-ig történõ fokozatos kivonásáról hozott döntése válaszadásra kényszeríti az abban érintetteket.
Kérdés az, erre a kihívásra milyen választ ad a vállalat vezetése?
Mi lesz a termelõ kapacitások sorsa? Megtartják? Leépítik? Elsorvasztják? Megszüntetik?
Mi lesz az e területeken foglalkoztatottakkal?
 
A rugalmasabb gazdálkodási formára történõ áttérés (Kft-vé alakulás), az informális csatornákon a szakszervezetekhez eljuttatott hírek, olyan megdöbbentõ elõkészületekrõl szólnak, melyeknek csak egyetlen célja van: a magyarországi termelés felszámolása, de legalább is drasztikus csökkentése.
Híreink szerint az átvilágítás és a különbözõ elemzések határozott céllal – és valószínûleg elõre meghatározott eredménnyel – folynak, melyeknek véleményünk szerint, igazolnia kell a magyarországi gyártás megszüntetését. Számunkra úgy tûnik – s ez külön megbotránkoztató és elgondolkodtató, hogy az említett elõkészületektõl a vállalat magyar vezetõit távol tartják!
 
Értesüléseinket a GE Hungary Zrt. vezetése cáfolja, de nem beszél egyértelmûen! Egyértelmû azonban a GE Lighting & Industrial globális vezetõjének üzenete, melyben kifejti; a globális többletkapacitásokat csökkenteni kell, új energiatakarékos termékek gyártására kell fókuszálni. ... most kell cselekednünk!
 
Szakszervezeteink világos politikát folytatnak. A fõ hangsúlyt a foglalkoztatás minél magasabb szinten tartására helyezik! Tevékenységüket, cselekedeteiket az elmúlt húsz év alatt e célnak rendelték alá, ezt teszik a jövõben is. Az üzlet hatékonyabb és versenyképesebb mûködtetésére tett, vagy tenni szándékolt törekvéseknek mi, magyar munkavállalók, nem akarunk a vesztesei lenni!
 
Tudni akarjuk, a GE legfelsõ vezetése milyen sorsot szán a magyar munkavállalóknak!
 
A magyar munkaügyi törvényre hivatkozva, (1992. évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvérõl, 21. §) azonnali egyeztetõ tárgyalásokat kezdeményezünk a GE azon szintû vezetésének képviselõivel, mely szinten a döntések befolyásolhatóak!
 
Ismerve a GE döntési mechanizmusát, tisztában vagyunk azzal, hogy munkahelyeink érdekében most kell szót emelnünk! Ha a döntések üzletági szinten megszülettek, azon már nem hajlandó senki változtatni a késõbbiekben.
 
A munkabéke érdekében szeretnénk remélni, kezdeményezésünkben a GE vezetése felismeri azt, hogy ezzel a konfliktust, a konfrontációt akarjuk megelõzni! De egyúttal óva intjük a vezetést attól, hogy a GE Hungary Zrt.-nél mûködõ szakszervezetek elmúlt 20 évben tanúsított együttmûködési készségét, illetve jelen tárgyalási javaslatunkat a gyengeség jelének tekintse és félreértelmezve, helytelen következtetéseket vonjon le abból.
 
 
Budapest, 2009. augusztus 6.
 
 
Selmeczy György sk.
TDFSZ titkár
Tel.: 06-70-376-2527
Hederics István sk.
NFDSZ elnök
Tel.: 06-30-993-9923
Zelkó Nándor sk.
TDSZSZ elnök
Tel.: 06-30-293-8690

 



2009-08-07 20:44:40


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül