Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892253    








Honlapkeszites

Zalában alakították ki az Észak- és Dél-Európa közötti közlekedésfejlesztési stratégiai központot

Zalaegerszegen avatták fel csütörtökön a Svédországtól az Adriáig tartó közép-európai közlekedési folyosó fejlesztéséért életre hívott nemzetközi társulás stratégiai központját, amely tervezéssel és elemzéssel segíti a részt vevõ régiók munkáját.


Pontus Lindberg, a Közép-európai Közlekedési Folyosó Korlátolt Felelõsségû Európai Társulás (CETC-EGTC) közgyûlésének elnöke, a svéd Skane régió kormányzóhelyettese az avatáson azt mondta: a rendkívül hosszú és forgalmas észak-déli irányú közlekedési tengely modernizálása érdekében fontos lépés a stratégiai központ megnyitása. A zalaegerszegi központ ugyanis a társulás tevékenységéhez szükséges adatokat, információkat gyûjti és dolgozza fel.
Pál Attila, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke az MTI kérdésére elmondta: a Zala Megyei Önkormányzat épületében alakították ki és mûködtetik az irodákat a CETC-EGTC költségvetésébõl. A központban egy fõ- és két félállású zalai alkalmazottat foglalkoztatnak.
Az avatásról kibocsátott közlemény felidézi, hogy az Európai Unió 2004-es bõvítését követõen Észak- és Dél-Európa között az E65-ös út - amelynek része a magyarországi 86-os fõút - lett az egyik legforgalmasabb útvonal a kontinensen. Svéd kezdeményezésre jött létre 2004-ben az a társulás, amelynek célja a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés szállítási útvonalainak modernizálása és fejlesztése. A szervezõdéshez 2007-ben csatlakozott Zala és Vas megyén kívül két lengyel vajdaság, a svéd Skane régió és három horvátországi megye a tagja.
A társulás csütörtökön Zalaegerszegen tartott közgyûlésén mutatták be az új stratégiai központ által kidolgozott, Környezetbarát áruszállítás az egységesebb és versenyképesebb Közép-Kelet-Európáért címû projektjavaslatot is.

 

MTI - Kanizsa



2016-05-05 15:44:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül