Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892123    








Honlapkeszites

Küldöttgyûlés, kitüntetések átadásával

Megtartotta éves küldöttgyûlését a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara. A küldöttgyûlés hivatalos részét követõ programon megjelent Cseresnyés Péter államtitkár, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dénes Sándor, városunk polgármestere. Vasemberház dísztermében rendezett ünnepségen adták át a kamarai díjakat is.
Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének köszöntõjét követõen Parragh László tartott elõadást az ország gazdasági helyzetérõl és a várható folyamatokról.


Elõadásában a kamarai elnök többek között a tudás és a gazdaság összekötésérõl beszélt. Arról, hogy hogyan lehet a mai kor friss ismereteit beemelni a napi gazdaság mûködésébe, és hogyan lehet ezen keresztül egy gazdasági növekedést elérni. Ami nem egyszerû feladat, mert a struktúraváltás minden esetben diszkomfort-érzést eredményez. Hiszen akinek a világát megváltoztatják, azt rosszul éli meg. Miután a világ változik, nem tehetjük meg, hogy ezzel a változással ne rohanjunk, vagy ne menjünk együtt. Ezen a téren van egy mérhetetlen nagy kihívás akár a pedagógustársadalom tekintetében, akár a felsõoktatás vonatkozásában, a kutatás-fejlesztés innovációban, vagy a szakképzésben. Nincs is olyan terület a magyar gazdaság és a magyar gazdaság körül meglévõ alrendszerek között, amelyik ne lenne ebben érintett.
A gazdaság növekedésével kapcsolatban az elõadó kifejtette: ma a 2013-14-es évekhez viszonyítva semmilyen ok nincs arra, hogy a gazdasági növekedés lelassuljon. Természetesen azt nem látni, hogy mi lesz a környezetünkben. Ha azonban az európai gazdaság – ahová a magyar export 86 százaléka megy –, megváltozik, akkor a mi gazdasági pozíciónk is megváltozik. De ha ebben a folyamatban nem lesz drasztikus átalakulás, akkor nyugodtan számolhatunk a következõ években egy erõteljes magyar gazdasági növekedéssel. A kérdés azonban ennek a fönntarthatósága lesz. Ezért gondoljuk azt, hogy az alrendszerek átalakítását ilyen értelemben nem lehet megspórolni, mert akkor a növekedés még gyorsabb lesz. Sokat vitatkoztunk például a felsõoktatáson, melyben 550 ezer fõnyi kapacitás van. Tehát a papírforma szerint 550 ezer hallgatót tud ellátni ma a felsõoktatás, miközben kevesebb, mint 300 ezer hallgató van valójában. Az elõrejelzések szerint ez a szám 2020-ra, 250 ezerre csökken. Hogyha ezeket a kapacitásfeleslegeket nem tudjuk részben leépíteni, részben másként hasznosítani, akkor ezeknek a fenntartása, a mûködtetése és a költségei az adófizetõk pénzén fog múlni.

Díjazottak:
1. „Év Vállalkozója” díj: Czeglédi Mária.
2. „Év Vállalkozása” díj: Hosszú Eurotrans Kft., (Hosszú Lászlóné). Nyugat Kereskedelmi Kft. (Szabó Dénes). Moór Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Moór András). Nagykanizsa-Netta-Pannónia Hulladéklerakót Üzemeltetõ Kft. (Szabó Norbert). BWT Hungária Kft. (Petró Gyula). Pamafix Kft. (György Pál).
3. „Kiváló Gyakorlati Képzõhely” díj: Kanizsai Dorottya Kórház (dr. Brünner Szilveszter, Péter Zsuzsanna). Heni Cuki Kft. (Siposné Gerencsér Henriett), Szántó László.
4. „Nagykanizsai Kamarai Gazdaságfejlesztésért” díj: Wilheim Gábor.
5. „Kamarai Életmû” díj: Szili Gyõzõ.

II. csoport

1. Diákok: Bogdán Milán Ivó, Gyõrfy Patrik Géza, Fenyvesi Dániel, Böröndi Klaudia, Léránt Márk.
2. „Szakoktatói Nívódíj”: Angyalosi Miklósné, Patonai Katalin, Wittmann Károly.
3. „Nagykanizsa Szakképzéséért” díj: Nagykanizsai Szakképzési Centrum Mûszaki Szakképzõ Iskolája (Laukó Emõke, Anda Zoltán).
4. A mestervizsga-bizottság elnöki teendõinek ellátására szóló megbízólevelet autószerelõ szakmában Pápai József vette át.
III. csoport
Városi kitüntetettek:
Annanet Kft. (Nagy Jánosné) és a Dynamic Technologies Hungary Kft. (Martin Máté).

B.E.



2016-05-07 05:13:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül