Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894026    








Honlapkeszites

Tisztelt Építtetõk!

2015. év végén, illetve 2016. elején az építésügyi jogszabályok jelentõs változáson estek át. A változtatások célja az volt, hogy az építésügyi eljárások egyszerûsödjenek, az építési jogosultságot az építtetõk minél könnyebben, gyorsabban és olcsóbban megszerezhessék.
Erre figyelemmel módosult az építési engedélyhez kötött építési tevékenységek köre, és a 300 m2-nél kisebb hasznos alapterületû új lakóépület építésére már nem kell a klasszikus értelemben vett építési engedélyt kérni.


A jogszabályi változásokról szóló általános tájékoztatások sokak számára azt sugallták, hogy építési engedély nélkül is építkezhetnek. A félreértések miatt megszaporodtak a szabálytalan építési tevékenységek, melyekbõl fakadóan az érintett építtetõk utólag lefolytatott építésügyi hatósági eljárásra kényszerülnek, melyekhez jelentõs mértékû építésügyi bírság vagy a szabálytalan épület/épületrész visszabontása (is) párosulhat.

Fentiekre figyelemmel felhívjuk az építeni szándékozók figyelmét, hogy az építési tevékenység megkezdése elõtt minden esetben érdeklõdjenek az építésügyi hatóságon az engedély nélkül végezhetõ építési tevékenységek körérõl, illetve gyõzõdjenek meg róla, hogy a végezni kívánt munkákhoz szükséges-e építési engedélyt kérni, vagy a munkák megkezdését bejelenteni.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a 300 m2 hasznos alapterülettel létesítendõ új lakóépületek kivitelezése az építésügyi hatósághoz tett hiánytalan bejelentést (ennek formai és tartalmi elemeit a 456/2015.(XII.29.) Korm. rendelet részletezi) követõ 15 nap elteltével kezdhetõ meg. A hiányosan tett bejelentés esetén a hiányok megjelölésével az építésügyi hatóság a kérelem beérkezését követõ nyolc napon belül a kérelmezõt és az építéssel érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakat, valamint az építésfelügyeleti hatóságot levélben tájékoztatja. Ebben az esetben az építési tevékenységet megkezdeni nem szabad!
A bejelentés mellékletét képezõ mûszaki tervdokumentációt megfelelõ jogosultsággal rendelkezõ építésztervezõ készítheti!
A hiányok pótlását követõen az építeni szándékozó a hatóság felé új bejelentést tehet.
Amennyiben a bejelentett állapottól eltérõ építményt kíván az építtetõ megvalósítani, a változásokat újabb (hiánytalan) bejelentéssel lehet jogszerûvé tenni.

A 300 m2-nél kisebb hasznos alapterülettel létesítendõ lakóépületek egyszerû bejelentése illeték- és szolgáltatási díjmentes.

Az egyszerû bejelentés alapján megvalósított lakóépületek használatbavételét az építéssel érintett ingatlan fekvése szerinti települési jegyzõnél lehet bejelenteni. Bejelentés hiányában az építményt használni nem lehet!
Az építés bejelentésétõl számított 3 éven belül megvalósított lakóépület esetében a használatbavétel bejelentése illeték – és díjmentes. A negyedik évtõl kezdõdõen az eljárás díja 200.000,- Ft, majd évente 200.000,- Ft-tal emelkedõ összeg (a 10. évben 1.400.000,- Ft).
Azon épületeket, melyek 10 éven belül nem vehetõk használatba, le kell bontani.

Felhívom a Tisztelt Építtetõk figyelmét arra is, hogy a meglévõ lakóépületek bõvítése, tartószerkezete érintõ átépítése, valamint a vegyes funkciójú épületek építése továbbra is építési engedélyhez kötött építési tevékenység! Ezen eljárásokhoz az 1990. évi XCIII. Tv. XV. táblája alapján illetéket kell fizetni.
Az építési engedély/bejelentés nélkül létesíthetõ építmények megvalósítása is csak az általános érvényû jogszabályi elõírások betartásával (pl,: helyi építési szabályzat, országos építésügyi követelmények, stb.).

Fentiekre figyelemmel kérem az építeni szándékozókat, hogy az építési tevékenység megkezdése elõtt a megvalósítandó építmények építési lehetõségeirõl az Építésügyi Csoportnál (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7., 2. emelet) ügyfélfogadási idõben (hétfõ: 8.00-12.00, 13.00-16.00, szerda: 8.00-12.00, 13.00-16.30, péntek: 8.00-12.00) érdeklõdni szíveskedjenek!


Tisztelettel:

Dr. Gyergyák Krisztina
jegyzõ

 


 



2016-05-08 05:43:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül