Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949420    








Honlapkeszites

Dobrev Klára Kanizsán

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége látogatást tett a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál.

A vendéget a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban Teleki László, a CKÖ elnöke fogadta, ahol megismerkedett a kisebbségi önkormányzat, és a vele együttmûködõ roma civil szervezetekkel. A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központtal és a szombathelyi Regionális Képzõ Központtal közösen elindított OKJ-s képzéseket (szociális gondozó-ápoló, irodavezetõi képzés) Kiss Ambrus és Takács György igazgatók mutatták be. Ezt követõen Dobrev Klára nyitó elõadást tartott a roma nõk egészségügyi helyzetével foglalkozó, Hogyan éljünk mi is egészségesen címû konferencián.


– Nemcsak Magyarországon, hanem mindenhol a világon, a szegénység és a betegség kéz a kézben jár – hangsúlyozta. – Abban a pillanatban, amikor a gyermeknek szakmát, érettségit adunk, hogy munkája legyen, nagyon sokat teszünk az egészsége érdekében. Mi általában nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a hazai kisebbségekkel hogyan bánik Magyarország, különösen, amikor a határon túli magyarokkal hasonlítjuk össze a hazai kisebbség helyzetét. Vajon akik ennyire büszkék, azok gondoltak-e arra, hogy ma Magyarországon a legnagyobb kisebbség a cigány kisebbség, sõt az egész EU-ban a legnagyobb EU-s kisebbség. Az a kérdésem, hogy mi is büszkék lehetünk magunkra? Nem. – mondta. – Magyarországon 10-15 évvel él rövidebb ideig egy roma férfi illetve nõ. A daganatos megbetegedések száma háromszorosa a nem roma lakossághoz képest. Akkor elégedettek lehetünk? Nem.

A délután folyamán Dobrev Klára meglátogatta a kisebbségi önkormányzat és a Zsigmondy-Széchenyi SZKI által indított érettségit adó felnõtt képzésben résztvevõ osztályokat, végezetül ellátogatott Kendlimajorba, ahol megtekintette a Nemzetközi Cigány Képzõmûvészeti Alkotótábor kiállítását.

Bakonyi Erzsébet


2007-10-19 14:53:30


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül