Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893085    








Honlapkeszites

Az olasz-magyar üzleti lehetõségeket mutatták be Kanizsán

Olasz-Magyar Üzleti Lehetõségek konferenciát szervezett az észak-olaszországi vállalkozások részére a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara és az önkormányzat. A két napos program célja, hogy az Észak-Olaszországból érkezõ vállalkozások megismerjék a városunkban és vonzáskörzetében meglévõ üzleti lehetõségeket.

A Medgyaszay Házban megtartott konferencia társszervezõi a Magyarország Milánói Fõkonzulátusa, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA).


Dr. Polay József, a NAKKIK elnöke köszöntõjében elmondta, még tavaly Milánóban merült fel a konferencia szervezésének az ötlete. Akkor, amikor a kamarai delegációtól érdeklõdtek az olasz üzletemberek a térség iránt.

Ezt követõen Dénes Sándor városunk polgármestere egy 2014-es üzleti napot említett, melyen olasz partnerek is részt vettek. A találkozó akkor eredményesen zárult. Kiemelte, azóta két év telt el, és bízik benne, a mostani program is hasonlóan eredményes lesz. – Az olasz-magyar kapcsolat kiválóan fejlõdik. Ez Nagykanizsa tekintetében is igaz, hiszen városunkban több mint tíz olasz cég van, melyek több mint ezer embernek biztosítanak megélhetést – tette hozzá a polgármester. Magyarországon 2300 olasz vállalkozást jegyeztek be, akik közel 28 ezer dolgozót foglalkoztatnak. A polgármester kiemelte, a mostani konferencia alkalmat teremt arra, hogy a magyar részrõl bemutassák, mit tudnak kínálni, míg az olasz partnerek azt ismertetik, milyen irányba kívánnak lépni. Ennek mentén pedig megkeresik a metszéspontot a jövõbeni együttmûködéshez.

Francesco Maria Mari, a MOLK alelnöke a gördülékeny szervezést köszönte meg és kifejezte, bízik a gyümölcsözõ együttmûködésben.

Majd Csorba Katalin, a Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetõje a Magyarországon mûködõ olasz vállalkozások támogatását mutatta be, valamit azt részletezte, hogy miért érdemes hazánkban beruházni. Többek között a közigazgatási reformot, a kormányzati támogatásokat, a duális képzést és a magyar gazdasági modellt említette, és fejtette ki részletesen. – A magyar kormánynak fontos, hogy elõsegítse a külföldi cégek beruházásait – ezzel a gondolattal zárta elõadását az osztályvezetõ.

A foglalkoztatást segítõ lehetõségeket, támogatásokat Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mutatta be. Kiemelte, hazánkban a munkaerõhiány és munkanélküliség egyszerre van jelen. Majd arról beszélt, hogy megnövekedett az 55 év feletti, az alacsony képzettségû, a kisgyermekes édesanyák és a pályakezdõk foglalkoztatottsága, melynek köszönhetõen jelenleg a foglalkoztatottak aránya 65 százalékos. Ezt követõen a közfoglalkoztatottakról, a járulékkedvezményekrõl, a családi adókedvezményekrõl, valamint a munkavédelmi és az EU-s forrásokból támogatott programról szólt.

V.M.



2016-05-20 05:13:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül