Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893461    








Honlapkeszites

NGM: gyakorlati tapasztalatok és uniós elõírások indokolják a változást

Jogharmonizációs céllal módosítja a Ház a foglalkoztatási törvényeket, a változások a kiküldetésben dolgozók jogait, valamint a munkavédelmi szabályokat érintik - hangzott el az elõterjesztés szerdai parlamenti vitájában.


Uniós jogharmonizációs kötelezettséggel, valamint a gyakorlati tapasztalatokkal indokolta a nemzetgazdasági tárca államtitkára a foglalkoztatási törvények módosítását. Cseresnyés Péter rámutatott: a változások a kiküldetésben dolgozók munkajogi szabályait, valamint a munkavédelem, munkabiztonság kérdését érintik elsõsorban.     

A más tagállamba kiküldött munkavállaló minimális munkabérére és maximális munkaidejére vonatkozó szabályok mind a dolgozók védelmét, mind a tisztességes versenyfeltételek biztosítását szolgálják - mutatott rá, hozzátéve: a hatékonyabb munkaügyi ellenõrzés érdekében pontosítják a kiküldött munkavállalót alkalmazó társaságok bejelentési kötelezettségét.     

Az ellenõrzést a munkaügyi hatóság végezheti, amely szankciókat is alkalmazhat. A javaslat szabályozza az európai üzemi tanács létrehozásának szabályait, és kiterjed a tengeri kereskedelmi hajón foglalkoztatott munkavállalókra is.     

Változik az egyéni védõeszközök használatának szabálya, a munkavédelmi törvény a jövõben azok rendeltetésszerû használatát követelik meg, súlyos munkahelyi baleset kivizsgálásához pedig kötelezõen írja elõ a foglalkozás-egészségügyi orvos közremûködését.    

 Már húszfõsnél nagyobb társaságnál kötelezõ lesz a munkavédelmi képviselõ választása - akinek fõ állásban más feladatot kell ellátnia -, a jelenlegi ötvenfõs helyett. A jövõben a törvény a munkavállalói mulasztást is szankcionálja - mondta.  

MTI - Kanizsa



2016-05-25 12:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül