Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891683    








Honlapkeszites

NGM: több mint két éve 4 milliónál többen dolgoznak az országban

Igen kedvezõ, hogy több mint két éve már 4 milliónál többen dolgoznak az országban, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb foglalkoztatási adatai is alátámasztanak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára.


Cseresnyés Péter elmondta: a legutóbbi, a február és az április közötti idõszakra vonatkozó adat szerint 4 millió 294 ezren dolgoznak, vagyis 584 ezerrel többen, mint 2010 elején. Hozzátette, hogy a foglalkoztatási arány 2010-ben 54,6 százalék volt, míg az idén már meghaladta a 65 százalékot. A munkanélküliség ez idõ alatt 11,6 százalékról 5,8 százalékra mérséklõdött.     

Az államtitkár szerint a mostani folyamatok alapján reálisan elérhetõ az a cél, hogy belátható idõn belül mindenki, aki Magyarországon dolgozni akar, találjon magának munkát. A magyar kormány ugyanazt a célt tûzte ki, mint az unió, hogy a foglalkoztatási arány 75 százalékos legyen - idézte fel.     

A mostani csaknem 4 százalékos év eleji foglalkoztatásbõvülésbõl leginkább a feldolgozóipar vette ki a részét, de jelentõsen nõtt a foglalkoztatás az informatika, az idegenforgalom, valamint a mezõgazdaság területén is.     

Az államtitkár szerint a magyar városok többségében már magas a foglalkoztatási arány, és így a városok vonzáskörzetében is érezhetõen csökken a munkanélküliség. Különösen Nyugat-Magyarország van kedvezõ helyzetben, de az Alföldön és Észak-Magyarországon is vannak olyan térségek, ahol már nem olyan gond a foglalkoztatás mint 5-6 évvel ezelõtt. A kiegyenlítõdés folyamatos, ám ehhez fontos a képzett munkaerõ jelenléte is - mondta Cseresnyés Péter.     

A foglalkoztatási adatokat kommentálva a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a foglalkoztatottak számának jelentõs mértékû növekedésében nagy szerepe van a magyar reformoknak, így például a munkát terhelõ adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak, valamint a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

MTI - Kanizsa



2016-05-26 11:29:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül