Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894977    








Honlapkeszites

Parkolási gondokról Palinban

A palini lakosság kérését tolmácsolta közgyûlési interpellációjában dr. Erdõs László, a városrész önkormányzati képviselõje. A háziorvosi rendelõ elé parkolóhelyek kialakításához és a vízelvezetõ árkot átkötõ híd megszélesítéséhez kérte a polgármester segítségét.


Mint mondta, a rendelõt felkeresõ betegek és az õket szállító hozzátartozóik folyamatosan küszködnek a parkolási gondokkal. A rendelõt átlagosan 50 beteg keresi fel rendelési idõben a városrészbõl, Korpavárról, Nagykanizsáról és folyamatosan szembesülnek a parkolás nehézségeivel, vagy éppen lehetetlenségével. Az Alkotmány utcában a parkolás éppen az utca forgalmas volta miatt nem szerencsés, esetenként balesetveszélyes is.

További problémát jelent a vízelvezetõ árkot áthidaló szûk híd. Az utóbbi idõszakban négy esetben is az árokba csúszott róla a tolató autó. Megoldási javaslatról is tett említést a képviselõ: az orvosi rendelõ az önkormányzat tulajdonában lévõ ingatlanon áll, melynek elõkertjében nyolc parkolóhelyet is ki lehetne alakítani viszonylag kevés költséggel.

Válaszában Dénes Sándor polgármester az alábbiakról tájékoztatta a képviselõt: – A palini orvosi rendelõ megközelíthetõségét és parkolási lehetõségeit a polgármesteri hivatal megvizsgálta. Egyetértünk azzal, hogy mindez valóban problémát jelent, hiszen az intézmény a közelmúltban elnevezett Kétárok utcán keresztül érhetõ el. Ez az utca azonban mind a geometriai paraméterei, mind a burkolata alapján alkalmatlan a funkciójának betöltésére. A helyzetet tovább súlyosbítja az is, hogy az Alkotmány utcára kivezetõ híd szélessége és állapota szintén kedvezõtlen, és a kevésbé gyakorlott jármûvezetõk esetében balesetveszélyes is lehet. A parkolás megoldására tett javaslat elviekben kivitelezhetõ – folytatódik a válasz.

– Az orvosi rendelõ elõkertje mintegy 12 m mélységû, az ingatlan szélessége pedig 32 m. Amennyiben az északi oldali kerítést elbontják és az épület elõtti fákat, bokrokat kivágják, akkor ezen a területen kialakítható egy egyoldali párhuzamos beállású parkolósor. A várakozóhelyek számát pedig az határozza meg, hogy mekkora területet kívánunk az elõkertbõl déli irányba haladva igénybe venni. Mindehhez fontos még azt is figyelembe venni, hogy közintézmény területén kialakított parkoló minden esetben engedélyköteles. Ez azt jelenti, hogy megfelelõ burkolattal, paraméterekkel és forgalomszabályozással kell megtervezni és kialakítani. Ennek azonban várhatóan már jóval magasabb költségei lesznek, mint egy egyszerû zúzalékkal való leszórásnak.

Természetesen az is megtehetõ, hogy a kialakított területet hivatalosan nem jelezzük parkolónak, és lényegében csak annyi történik, hogy nem tiltjuk meg az ottani megállást, várakozást. Ezt a megoldást alkalmazva a létesítményt nem kell engedélyeztetni, és a területet is elvileg bármilyen módon kialakíthatjuk. Azonban tudni kell, hogy ebben az esetben a kialakított területre nem vonatkoznak a KRESZ szabályai, rendõri intézkedés nem kérhetõ, és a helyszínen mindenki csak a saját felelõsségére parkolhat. Mindez kockázatokkal járhat, de erre vonatkozó döntés esetén – vállalva a következményeket –, alkalmazható.

Mindettõl függetlenül a Polgármesteri Hivatal a kérést számon tartja, és a következõ fejlesztési javaslat elõkészítõ anyagában szerepelteti. Amennyiben a közgyûlés támogatja, úgy a parkoló – a döntésnek megfelelõ konstrukcióban – a jövõ évben kialakítható lehet. A beruházást bármelyik esetben a híd átépítésével együtt kell elvégezni. Ez utóbbi részfeladat viszont nem önkormányzati területet érint, hiszen az árok és az áteresz az országos közút részét képezi. Emiatt az átalakításhoz, vagy a felújításhoz a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek, mint kezelõnek ki kell kérni a hozzájárulását. Ennek különösebb akadályát nem látjuk, megfelelõ mûszaki megoldás esetén a társaság várhatóan kikötés nélkül hozzájárul a beavatkozáshoz – fejezte be válaszát Dénes Sándor polgármester, hozzátéve azt is, bízik benne, hogy az orvosi rendelõ régóta meglévõ problémája a fent leírtaknak megfelelõen a közeljövõben megoldódhat, és a betegek biztonságosabban, kényelmesebben közlekedhetnek és parkolhatnak.

B.E.



2016-05-27 09:12:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül