Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891692    








Honlapkeszites

Jó szezonra számít a Balatoni Hajózási Zrt.

Jó szezonra számít a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), amely az idén 2,53 milliárd forintos árbevételt tervez a tavalyi 2,38 milliárd forint után - mondta Kollár József vezérigazgató a cég pénteki éves közgyûlését követõ sajtótájékoztatón.


A tulajdonos önkormányzatok elfogadták az igazgatóság beszámolóját az elmúlt évrõl, amit 6,8 milliárd forint mérlegfõösszeggel és 116 millió forint adózás elõtti eredménnyel zárt a társaság. A közgyûlés a korábbi 50 millió forintos osztalék helyett 30 millió forint osztalék kifizetésérõl döntött, így az eredménye nagyobb részét fejlesztésre fordíthatja a társaság.     A cég személyhajóin tavaly 660 ezren utaztak, 10,9 százalékkal többen a tervezettnél. A kompok forgalma tavaly változatlan díjszabás mellett 5,1 százalékkal nõtt, 998 ezer utast, 298 ezer gépjármûvet, és 59 ezer kerékpárt szállítva.     

A vezérigazgató hangsúlyozta, a többlet-teljesítményt egy hajózási szempontból kedvezõtlen, kánikulai idõszakokkal terhelt szezonban sikerült elérni.     

Ennél is fontosabb eredménynek nevezte, hogy elkészült a cég 5 éves stratégiája, amelynek elsõdleges célja a vállalat megújítása, modernizálása és hatékonyabbá tétele. A stratégiai célok megvalósítása ez év elején megkezdõdött. A mintegy 300 fõs dolgozói létszámmal bíró társaságnál emelték a hajósok bérét, elejét véve a munkaerõ elvándorlásának.     

Az elmúlt idõszakban több jelentõs fejlesztés megvalósult, ide sorolta a Siófok katamarán felújítását, az alsóörsi kikötõ I. ütemének átadását, a fonyódi vitorláskikötõ I. ütemének megvalósítását és a balatonboglári kemping felújítását. Megkezdõdött a Beatrix nevû motoros felújítása, amely a tervek szerint jövõ tavasszal áll forgalomba. A korábbi évek 350-500 milliós fejlesztései után idén 840 millió forintot kívánnak beruházásokra fordítani.         

A cégvezetõ jelezte: próbajelleggel már mûködik, júliustól pedig a társaság minden hajóján és kikötõjében elérhetõ lesz a wifi szolgáltatás. Megújul a cég honlapja hajózási lehetõség keresõ modullal, balatoni látnivaló- és programajánlóval és egyéb funkciókkal.     

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a BAHART megkezdte a Balaton fejlesztési csomag keretében nevesített kétszer 2 milliárd forintnyi hazai forrás felhasználásának megtervezését, amelynek segítségével megújulhat a hajóflottája és fejlõdhet a kikötõhálózata. A cég lépéseket tett a jelenlegi bázisának új telephelyre költöztetésére is Siófokon.     

A cégvezetõ beszámolójából kiderült, hiányzik a Balatonról egy ipari kikötõ és egy kõberakó, amelynek együttes megvalósítására négy helyszín is szóba jöhet. A kivitelezést egyelõre civil szervezetek ellenállása is akadályozza, pedig drágább és környezetrombolóbb a vízépítési kövek szárazföldi szállítása - mutatott rá a vezérigazgató.   

Kollár Lajos az MTI kérdéseire válaszolva elmondta, továbbra is indokoltnak tartják egy második balatoni komp megvalósítását, amihez az uniós projekteken keresztül 2 milliárd forintnyi forrás szerezhetõ. Ez egyelõre kevés a minimum 6 milliárd forintos beruházás megvalósításához.     

Szólt arról is, hogy egy év múlva esedékes a tulajdonos önkormányzatok ingyenes vagyonjuttatásért cserébe vállalt közel 1,5 milliárd forintos tõkeemelése, amivel számol a cégvezetés.  A tulajdonosok már megkezdték errõl az egyeztetést - tette hozzá.

MTI - Kanizsa



2016-05-28 05:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül