Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894412    








Honlapkeszites

Energetikai felújításhoz ad kamatmentes hitelt õsztõl a Magyar Fejlesztési Bank

Több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 115 milliárd forintos, országos hitelprogramjában, melynek keretében nulla százalékos kamattal kínálnak hitelt várhatóan októbertõl akár 20 éves futamidõre is - közölte a pénzintézet az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint a hitelt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik, családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként legfeljebb 7 millió forint igényelhetõ.     

A hitel egyebek mellett a lakóingatlanok hõszigetelésére, fûtési vagy melegvíz-rendszerek korszerûsítésére, vagy például napkollektoros rendszerek telepítésére igényelhetõ.     

Minimum 10 százalék saját forrás mellett, legfeljebb 20 éves futamidõre, nulla százalékos ügyleti kamattal lesz elérhetõ a kölcsön az MFB Pontok hálózatán keresztül, országszerte több száz pénzintézeti fiókban.     

A lakosság számára lakóházak energetikai korszerûsítéséhez ilyen kedvezõ hitelfelvételre még nem volt lehetõség Magyarországon - hangsúlyozta az MFB.     

A közlemény kitért arra is, hogy a 115 milliárd forintból 105,2 milliárd forint az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-8) visszatérítendõ pénzügyi forrás terhére, 9,41 milliárd forint a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-5) visszatérítendõ pénzügyi forrás terhére számolható el. A program 20 milliárd forinttal bõvíthetõ, amit a VEKOP uniós forrás kimerülése esetén az MFB saját forrásból, állami kamattámogatással biztosít.     

A pénzintézet szerint a program fõ célcsoportja a 1960-as években vidéken épült, úgynevezett kockaházak tulajdonosai lehetnek, ezen családi házak 60 százaléka építésük óta nem esett át energetikai korszerûsítésen. Ebben a körben a legmagasabb az energia-megtakarítási potenciál, mivel itt a legmagasabbak a rezsiköltségek - vélekedett az MFB.

MTI - Kanizsa



2016-06-05 07:39:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül