Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891484    








Honlapkeszites

Mestervizsga - Nyolcan vállalták a feladatot a megyébõl

Cukrászok bizonyították tehetségüket a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett vizsgán.


Ínycsiklandó illatok vezettek a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry tagintézményének tankonyhájáig, ahol a mesterjelöltek reggel óta folyamatosan készítették a süteményeket, tortákat, kelt tésztákat, azaz a vizsga termékeit. A megyébõl nyolcan jelentkeztek arra, hogy tudásukat bemutatva mesterré váljanak. Pénteken a gyakorlati feladatok várták a jelölteket, az írásbeli, majd a szóbeli vizsga után kaphatják meg a cukrászok a mester oklevelüket.

- Nagyon kevesen jelentkeznek, de most egy kicsit muszáj jelentkezni, mert országosan csak azok a munkahelyek foglalkoztathatnak tanulókat, akiknek legalább egy fõ mestercukrászuk van. És emiatt egy kicsit kötelezõ is az üzleteknek, vagy az üzemeknek egy-egy embert elküldeni, hogy mesterlevelet szerezzen - mondta el Somogyi Miklósné, a Vizsgabizottság elnöke.

Szirmai Judit a gyakorlati vizsga egyik tételeként pohárkrémet készített, s azt is elárulta, mitõl mestercukrász valaki, és a mesterek által készített desszert mitõl mesteri.

- Alapvetõ feltétele szerintem manapság, egy valamire való kézmûves cukrásznak, vagy cukrászatnak, hogy minõségi alapanyagokból dolgozzon, ne helyettesítsen semmit, semmivel. A csokoládé az csokoládé legyen, ne étbevonó. A tejszín az állati legyen, ne növényi. És vajat használjunk lehetõség szerint mindig - fogalmazott Szirmai Judit, cukrász.

A megmérettetések után a mesterjelöltek kedden vehetik át mesterlevelüket.

Kanizsa TV - Kanizsa



2016-06-13 06:20:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül