Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893598    








Honlapkeszites

Nagyobb területen több dinnye terem, mint tavaly

Ebben az évben 5600 hektáron termelnek görögdinnyét a gazdálkodók, ez 5-6 százalékkal nagyobb terület, mint 2015-ben - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint az áprilisi hideg éjszakák a növényeket valamelyest visszavetették a fejlõdésben, de ha kedvezõ lesz az idõjárás ezután, akkor országosan 230-240 ezer tonna görögdinnye termés várható, 25-30 ezer tonnával több a múlt évinél.     

Az elõrejelzések szerint július 4-tõl várható, hogy nagy mennyiségben kapható lesz majd a jó minõségû magyar dinnye. Elõször a Békés megyei termelõk kezdik szüretelni a görögdinnyét, ahonnan a magyar görögdinnyetermés kétharmada származik.     

Mivel az idén több dinnyét késõbb - április végén, május elején - ültettek ki, hosszabb dinnyeszezonra van kilátás, ami így elõreláthatólag augusztus végéig tart. Az exportértékesítés július közepén kezdõdik, fõleg a német, cseh, lengyel piacokra, mintegy 70-90 ezer tonna magyar dinnyét szállítanak.     

A választék is tovább bõvült, nõtt a magnélküli, kisebb súlyú, 4-6 kilogrammos, sárgahúsú görögdinnyét ültetõk aránya. A termelõk bíznak a kiskereskedelmi láncok együttmûködésében is, és remélik, hogy júliustól elõnyben részesítik beszerzésüknél a magyar termelõk dinnyéjét.     

Fontos - emlékeztetnek a FruitVeB-nél -, hogy olyan fogyasztói árak alakuljanak ki, amelyek fogyasztást generálnak, valamint tisztességes jövedelemhez juttatják a termelõket és a kereskedõket is.     

Az elmúlt években a termelõk sokat tettek azért, hogy új technológiát, új fajtákat használjanak annak érdekében, hogy jobb minõségû görögdinnyével lássák el a fogyasztókat - olvasható a FruitVeB tájékoztatásában.

MTI - Kanizsa



2016-06-13 11:51:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül