Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893335    








Honlapkeszites

KSH: áprilisban 5,3 százalékkal nõtt az ipari termelés

Áprilisban az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat megegyezik a kiigazítatlan indexszel - erõsítette meg kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Az elõzõ hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazított ipari kibocsátás 5,4 százalékkal emelkedett.     

Az év elsõ négy hónapjában a termelés 1,5 százalékkal bõvült az elõzõ év azonos idõszakához képest.     

Az ipar belföldi értékesítése áprilisban 1,3 százalékkal csökkent, míg az ipari export volumene 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.     

Az év elsõ négy hónapjában az ipari értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,4 százalékkal nõtt, míg a belföldi értékesítésé 1,6 százalékkal csökkent.     

A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a mintegy 40 százalékot kitevõ jármûgyártás kivitele 9,2 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhetedét képviselõ számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 12,8 százalékkal nõttek a bázishoz viszonyítva.     

A belföldi értékesítésen belül a feldolgozóipar eladásai 4,9 százalékkal nõttek áprilisban az elõzõ év azonos hónapjához képest.     

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntõ súlyt, 95 százalékot képviselõ feldolgozóipar termelése 6,1 százalékkal emelkedett éves szinten. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kettõben csökkent a termelés, a többi alágban 2,6 és 15 százalék közötti mértékben nõtt a volumen az elõzõ év azonos hónapjához képest.     

A feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevõ jármûgyártás kibocsátása - a márciusi visszaesést követõen - áprilisban 7,0 százalékkal nõtt. Ezen belül a közúti gépjármû gyártása 2,7, a közúti jármû alkatrészeinek gyártása 12,2 százalékkal emelkedett.     

A feldolgozóipari termelésbõl 12 százalékkal részesülõ számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 15 százalékkal bõvült.     

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés közel 10 százalékát képviselõ élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az alág termelésének 25 százalékát adó húsfeldolgozás, hústartósítás, húskészítmény gyártása 6,8 százalékkal csökkent, míg a takarmány gyártása 19 százalékkal nõtt.     

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,1 százalékkal nõtt 2015 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 7,9, az új exportrendelések 8,1 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 6,8 százalékkal meghaladta a tavaly áprilisit.

MTI - Kanizsa



2016-06-14 09:34:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül