Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891680    








Honlapkeszites

Nébih: 22 külföldi UHT tejet vonnak ki a forgalomból

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tejpiaci ellenõrzésén megvizsgált 48 UHT tejbõl 22 külföldi - szlovák, cseh, és lengyel - elõállítású terméket kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb volt a jelölésen szereplõnél - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.


Kiemelik: a hatósági fellépésnek köszönhetõen több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú, a vásárlókat megtévesztõ UHT tej kerül le a polcokról. Az érintett termékek közül 15 szlovák, 6 cseh, 1 lengyel elõállítótól származik.     

A közlemény szerint a tejpiaci ellenõrzések során országszerte mintegy 300 élelmiszer forgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenõrzést a megyei kormányhivatalok és a Nébih ellenõrei. A szakemberek a nem magyar elõállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az országos akcióban 311 tétel UHT tejnél és 522 tétel félkemény sajtnál ellenõrizték a különbözõ élelmiszerbiztonsági, például jelölési és nyomon követési elõírások teljesülését.     

A tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A laborvizsgálatokon kiszûrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.     

A hatóság a jövõben is folyamatosan vizsgálja a kereskedelemben kapható élelmiszereket, hogy kiszûrje a nem biztonságos, vagy a vásárlókat megtévesztõ termékeket - közölte a Nébih.

MTI - Kanizsa



2016-06-15 11:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül