Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893610    








Honlapkeszites

Vidéki turizmus versenyképességének növeléséért

Nyitórendezvénnyel, két napos projektindító megbeszéléssel kezdték meg munkájukat a „RuralGrowth – a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése a vidéki turizmus gazdasági szektorban” elnevezésû programban résztvevõ országok képviselõi a Vasemberház Dísztermében.

Nagykanizsa önkormányzatának vezetõ partnerségével megvalósított, az Interreg Europe Program keretében támogatást nyert pályázat résztvevõi most találkoztak elõször egymással. Magyarországon, vezetõ kedvezményezettként, megyei jogú városként csak Nagykanizsa nyert ilyen pályázaton, melyre 81 nevezés érkezett és 18-an nyertek Európában.


Az elõzményekrõl többek között megtudtuk: Nagykanizsa és a várost alkotó tágabb térség fejlesztésének egyik legfontosabb kihívása a helyi gazdaság fejlesztése, a helyben maradást, boldogulást erõsítõ foglalkoztatási lehetõségek megteremtése. A város-térséget alkotó aprófalvak kulturális és természeti környezete ugyanakkor megnyitja a lehetõséget az úgynevezett „slowtourism”, azaz a természetes környezetre, természeti értékekre építõ zöldturizmus és a korszerû értelemben vett vidéki turizmus számára. Mivel Nagykanizsa hosszú távú fejlesztési programja számol a helyi turizmusra építõ gazdaság- és vállalkozásfejlesztéssel, célszerû mindazokat a közvetlen EU-s forrásokat is kihasználni, amelyek ezen tematikus területhez nemzetközi tapasztalatok megismerését és felhasználását segítik, mint például az Interreg Europe Program. Az Interreg Europe Program a korábbi Interreg IVC Program folytatásaként Európa valamennyi országa, régiója közti tudás- és tapasztalatcserét ösztönzi.

A 2014-2020-as program egyik prioritása kifejezetten a természeti és kulturális értékek hasznosítását, egy másik, Nagykanizsa szempontjából még inkább releváns prioritása pedig a helyi kis- és középvállalatok fejlõdési, fejlesztési lehetõségeinek javítását tûzte ki célul.

A projekt megvalósulásának idõszaka alatt egy tanácsadó partner, az angliai Newcastle Egyetem fogja a munkát támogatni, melyben részt vesz még Hollandia, Finnország, Olaszország, Spanyolország és Romániából Hargita Megye Tanácsa.

Az 54 hónapos projekt április 1-jén indult. Az elsõ 36 hónapjában akciótervet alakítanak ki helyzetelemzéssel, kitörési lehetõségek megvizsgálásával, végül egy stratégiát dolgoznak ki. Az utolsó fázisában pedig a megvalósítását vizsgálják meg kis- és középvállalkozások, valamint ezek munkáját segítõ szervezetek, mint például az iparkamara bevonásával.

A 95 százalékos támogatással induló projekt összköltsége 124 millió 289 235 Ft., melybõl 6 millió 214 635 Ft az önerõ.

Az Európa különbözõ országaiból érkezõ vendégeket a Vasemberház dísztermében köszöntötte Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár. – Vezetõ partnerként öröm számunkra, hogy elsõként itt köszönthetjük önöket városunkban, egy ilyen nagyszerû ügyet szolgáló projekt keretében. A következõ két nap kiváló alapot jelent majd ahhoz, hogy azokat a fontos célokat elérjük, melyek a helyi gazdaság fejlesztését, a helyben maradást erõsítõ foglalkoztatási lehetõségek megteremtését jelenti régiónkban – mondta Dénes Sándor.

A nemzetközi együttmûködés jelentõségérõl Cseresnyés Péter kiemelte: Nagykanizsa vezetõ partnerként vesz részt egy nyitókonferencián, melyre egyrészt Európa számos országából jöttek olyan szakemberek, akik ezzel a témával foglalkoznak, tapasztalatokat tudnak átadni, valamint szerezni a megbeszélések alkalmával. Nagykanizsa egyfajta speciális turisztikai központtá tud válni, hisz nagyon régóta hangoztatjuk, hogy a város nem „önmagában” van, hanem egy térségnek a központja, ezért a térségért felelõs, és ezzel együtt kell elképzelni a fejlõdését. A Mura-programban, és e konferencia témájában is összecseng az a feladat és elképzelés, amit megfogalmaztunk, hisz azt szeretnénk, hogy a Mura-program keretén belül a gazdaságfejlesztés egy speciális ága, a turizmus, a vidéki turizmus kerüljön kiemelésre, hangsúlyosan ezt fejlesztjük – összegezte az államtitkár.

B.E.



2016-06-15 14:43:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül