Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893630    








Honlapkeszites

Hétéves csúcson a munkaerõ-felvételi kedv a Manpower felmérése szerint

A magyar munkaadók 17 százaléka tervez létszámbõvítést a következõ három hónapban, míg 3 százalékuk számol elbocsátással, a felvételt és elbocsátást tervezõk arányának különbségébõl meghatározott munkaerõ-piaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 13 százalék, ami a legmagasabb érték a magyarországi felmérés kezdete, 2009 harmadik negyedéve óta - közölte a Manpower az MTI-vel.


A negyedévente végzett felmérés szerint a megkérdezett 751 munkaadó 78 százaléka nem tervez változást a harmadik negyedévben.     

A cég szerint egyre erõsebben jelentkezik a magyar munkaerõ piacon a szakember hiány. Kiugróan erõs, 22 százalékos felvételi kedvet jelzett például a pénzügyi és üzleti szolgáltató szektor, a Magyarországon mûködõ szolgáltató központok ugyanis folyamatosan küzdenek azzal, hogy megfelelõen képzett, idegen nyelveket beszélõ munkavállalókat találjanak. A gyártás területén minden ötödik munkaadó jelzett felvételi szándékot a következõ negyedévre, a legjobb szakemberekért azonban nem csupán egymással, hanem más európai cégekkel is versenyezniük kell, márpedig bérekben a magyarországi cégek nem versenyképesek a legerõsebb európai gazdaságokkal, de még a szomszédos országokkal sem.     

A felmérés szerint valamennyi ágazatban, régióban és cégméretben pozitív a felvételi kedv.     Az építõipar munkaadóinak csaknem ötöde ugyancsak felvételt tervez, 12 százalékos mutatót jeleztek, míg a legkevésbé optimista várakozásokat a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezõgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területérõl jelezték, ezekben az ágazatokban 4, illetve 3 százalék a mutató értéke.     

A legnagyobb mértékû bõvülést a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli munkaadók várják a harmadik negyedévben, itt a mutató 16 százalékon áll. A leggyengébb felvételi kedvet a Dél-Dunántúli munkaadók jelentették, ahol a mutató értéke 5 százalék.    

 Méret szerint leginkább a 250 dolgozó feletti nagyvállalkozásoknál számítanak létszámbõvülésre, ahol 20 százalék a mutató értéke, míg 17 százalék az 50-249 embert foglalkoztató közepes, és 12 százalék a kis cégeknél. A mikrovállalkozások ennél jóval óvatosabbak, itt a mutató értéke 7 százalék.     

A ManpowerGroup világszinten 43 országban 59 000 munkaadó megkérdezésével végzett felmérése szerint a munkaadók többsége felvételt tervez a következõ három hónapban, ugyanakkor szerényebb mértékû növekedésre számítanak, mint az elõzõ negyedévben, vagy a tavalyi év azonos idõszakában. A harmadik negyedéves várakozások Indiában, Japánban, Tajvanon, Guatemalában, Romániában és az Egyesült Államokban a legerõsebbek, míg a brazil, olasz és svájci munkaadók jelentették a legalacsonyabb felvételi kedvet - derült ki a felmérésbõl.

MTI - Kanizsa



2016-06-16 05:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül