Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894955    








Honlapkeszites

ÁNTSZ: kiváló a vízminõség a legtöbb szabadvízi strandon

Az Európai Unió értékelési rendszere szerint a magyarországi tavaknál és folyóknál lévõ strandok kevesebb mint öt százalékánál van gond a vízminõséggel, a szabadvízi fürdõhelyek többsége kiváló minõsítést kapott - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI megkeresésére.


Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítése szerint az országos helyzetkép is alapvetõen pozitív, a fürdõhelyek vízminõsége folyamatosan javul - tették hozzá. Kiváló minõsítésû a balatoni fürdõhelyek többsége, a Fertõ tó és a hévízi tófürdõ is.     

A 205 minõsített strand több mint 96 százaléka kiváló vagy jó minõsítést kapott, hat lett tûrhetõ (többségében tiszai strandok), és mindössze egy hely kapott kifogásolt minõsítést. A teljes lista megtalálható az OKK honlapján (http://oki.antsz.hu/documents/termeszetes_furdovizek.pdf).     

A szabadvízi fürdõvizek uniós irányelvek szerinti minõsítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján határozzák meg, figyelembe véve a vízminõség változásait és az esetleges egyéb egészségkockázatokat is. Ennek nyomán kiváló, jó, tûrhetõ és kifogásolt minõsítést adnak.     

A nyitás elõtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenõriznek. A szabadvízi fürdõhelyeken általában egy szezon alatt négyszer vizsgálódnak - nyitás elõtt és nyáron havonta egyszer - az üzemeltetõ által megbízott akkreditált laboratóriumok.     

A szabadvízi fürdõvizek esetében a mintavétel mellett azt is megnézik, hogy a víz felületén van-e szennyezõdés vagy megfigyelhetõ-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ez a kék algának nevezett, "allergén toxinokat termelõ baktérium" elszaporodását jelenti. Ennek jele a víz kékeszöld elszínezõdése, zavarosodása, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetû szennyezõdésre és az ebbõl adódó egészségkockázatra utalhatnak - írta az ÁNTSZ.     

Felhívták a figyelmet arra, hogy a nem kijelölt fürdõhelyeken nem javasolt a fürdõzés, mivel azok higiénés feltételei nincsenek meg, ott a víz minõségét nem ellenõrzik. Kiemelték: a közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés. A természetes fürdõhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet - tették hozzá.

MTI - Kanizsa



2016-06-16 11:31:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül