Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894972    








Honlapkeszites

Helyettes tisztifõorvos: utazás elõtt tájékozódni kell a védõoltásokról

Akár Európába, akár más térségbe utazik valaki nyáron, elõtte tájékozódni kell a szükséges védõoltásokról, illetve ismétlõ védõoltásokról - mondta a helyettes országos tisztifõorvos.


Szabó Enikõ felhívta a figyelmet arra: Európa több országában nem kötelezõ a kanyaró, a mumsz vagy a diftéria elleni védõoltás, így elõfordulhatnak járványok. Bár a magyar népesség a kötelezõ védõoltások miatt jól átoltott, érdemes tájékozódni a háziorvosnál, hogy nincs-e szükség felnõttkori ismétlõ védõoltásra. Szintén utána kell olvasni azon védõoltásoknak, amelyek Magyarországon nem kötelezõek - tette hozzá.     

Európán kívüli utazáskor feltétlenül tájékozódni kell a szükséges megelõzésrõl - hangsúlyozta. Behurcolt maláriás eset például minden évben elõfordul Magyarországon, annak ellenére, hogy megelõzõ gyógyszerszedéssel könnyen kivédhetõ. A malária gyors diagnózis esetén utólag is jól gyógyítható, de gyermekekre, idõsekre veszélyes, legutóbb 2012-ben halt bele egy ember Magyarországon.     

Országonként nagyon különbözõ - folytatta -, hogy milyen egészségügyi elõkészületek szükségesek, és azon belül sem mindegy, hogy az utas zarándokútra indul, turistaként az ott élõk életmódjához szeretne igazodni vagy ötcsillagos szállodában száll meg. Továbbá természetesen befolyásolja az illetõ saját egészségi állapota is.     

Bárhová is utazik valaki, ha krónikus beteg, akkor egyrészt egyeztessen az orvosával, másrészt a gyógyszert, inzulint mindig tartsa magánál. Operáció utáni utazáskor pedig a zárójelentést is érdemes elvinni - tette hozzá.

MTI - Kanizsa



2016-06-17 12:01:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül