Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894409    








Honlapkeszites

Termékteszt: szúnyog- és kullancsriasztó szerek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 21 különféle (magyar nyelvû internetes oldalakról is megrendelhetõ illetve a szupermarketekben, drogériában kapható) közvetlenül bõrre és ruhára fújható, kenhetõ folyékony szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szerek hatóanyagát vizsgálta meg az interneten és a termékcímkén fellelt adatokat alapján.


Eredmények

A TVE által vizsgált 21 rovarriasztó közül 7 termékben volt DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyag, amely nagyobb mennyiségben használva egészségügyi szempontból problémás lehet.

A DEET-hez hasonló, de újabb fejlesztésû, és kevesebb problémával összefüggésbe hozott vegyület a pikaridin. Talán ennek a használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot. Öt termékben volt ez a hatóanyag.

Hat termékben találtak természetes eredetû, az eukaliptuszban is megtalálható vegyületet a P-mentán-3,8-diolt. Ez a hatóanyag arra érzékenyeknél allergén hatású lehet, de a nem érzékenyek számára kevésbé kockázatos terméket, jó választási lehetõséget jelent.

Egy termék csak növényi illóolajokat tartalmazott, amely szintén az arra érzékenyeknél okozhat allergiás tünetet, és hatékonyságuk is valamivel alacsonyabb, de a fentihez hasonlóan az arra nem érzékeny fogyasztóknak kisebb egészségügyi kockázatú alternatívát jelent a szintetikus például DEET tartalmú termékhez képest.

A pontozás során 13 termék ért el 13 pontot, ezek használata ajánlható a szúnyogok és kullancsok elleni védekezéshez. Jó hír, hogy alacsony és közepes árkategóriában is találunk ajánlható szúnyogriasztót, de a drágábbak között is van kerülendõ termék.  

Az egyes termékek, hatóanyagok használhatósága (hatóidõ, rovarriasztó hatás) eltérõ. Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye a szakirodalom alapján nem túl magas, de az érintett személyeknél a problémás hatóanyag kerülése javasolt. Gyermekek esetén célszerû a vegyszermentes megoldásokra törekedni.

Szúnyogriasztó vagy szúnyogirtó?

Fontos, hogy vásárlás elõtt mindig olvassuk el a termék nevét, címkéjét! Ugyanis a boltokban és a webáruházakban egymás mellett találhatók a szúnyogriasztók és a szúnyogirtók, de az is elõfordulhat, hogy a webáruház tévesen tünteti fel a termék nevét és rovarriasztóként árul rovarirtó szert. Holott nagy különbség van a két termékcsoport között. A ma már igen népszerû és széles termékpalettával bíró (konnektorban használható) elektromos szúnyogirtók is ide tartoznak, de vannak a fentiekhez hasonló fújós kiszerelésû rovarirtók is. A rovarirtó készítmények piretroid típusú irtószereket tartalmaznak, amely a rovarok mellett az emberre ill. a természetbe kijutva a vízi élõlényekre is mérgezõek. Ha fontos a saját és környezetünk egészsége, inkább válasszunk rovarriasztó terméket rovarirtó helyett.   

A teljes teszt a TudatosVásárló.hu oldalon olvasható.

Kanizsa  



2016-06-27 11:52:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül