Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894163    








Honlapkeszites

Munkaszüneti nap lesz pénteken a hivatalokban és az egészségügyi ellátásban

Július elseje munkaszüneti nap a köztisztviselõk, a kormánytisztviselõk és az egészségügyben dolgozók számára, így a megyei és fõvárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, kormányablakok, a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai zárva tartanak. Szintén zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelõk és a szakrendelõk, a mentõk azonban teljes kapacitással dolgoznak.


Zárva lesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatai is, az adóhatóság szerdai tájékoztatása szerint nem lesz elérhetõ telefonon 2016. július 1-jén, pénteken a NAV általános tájékoztató rendszere és a NAV ügyfél-tájékoztató és ügyintézõ rendszere sem. A hét többi napján az ügyfélfogadás és az ügyintézés rendje változatlan - írták tájékoztatójukban.     

A köztisztviselõk napja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyõri, illetve bûnügyi szakterületének munkarendjét nem érinti - írták.     

A köztisztviselõk és kormánytisztviselõk napja (korábbi nevén a köztisztviselõk napja) minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselõk jogállásáról szóló törvény, ennek emlékére négy évvel késõbb, 1996-ban a Magyar Köztisztviselõk és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte, hogy Magyarország területén július 1-jén ünnepnapot tartsanak.     

Az Országgyûlés 2011. június 20-án határozott úgy, hogy július 1-je a kormánytisztviselõk napja is legyen, így ekkortól kezdve az ünnep neve a köztisztviselõk és kormánytisztviselõk napja, amely egyben munkaszüneti nap is a kormány- és köztisztviselõknek, az ügykezelõknek és a területen dolgozó fizikai alkalmazottak.     

Július 1-jén, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon szintén zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelõk és a szakrendelõk.     

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása szerint a gyógyszerellátás a legtöbb településen ügyeleti és/vagy készenléti rend szerint biztosított ezen a napon.     

A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, elérhetõséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítõ közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdõ és befejezõ idõpontját, továbbá a legközelebbi felnõtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.     

Az ügyeletes és készenléti patikák címe, telefonszáma településre, vagy akár megyére keresve az OGYÉI honlapján található gyógyszertár-adatbázisban elérhetõk - jelezte az OGYÉI.     

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint zárva lesznek a háziorvosi rendelõk, a fogorvosi rendelõk, a szakorvosi rendelõk, a védõnõi tanácsadók is. Ezen a napon az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a fekvõbeteg ellátásra is.     

A háziorvosi rendelõk betegforgalmi bejáratánál, jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnõtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.     

Az év minden napján, így ezen a munkaszüneti napon is hívható az Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat, ha mérgezés gyanúja merül fel. Az Országos Közegészségügyi Központ Országos Kémiai Biztonsági Igazgatóság Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöld számon érhetõ el, ahol a várható tünetekrõl, elsõsegélyrõl és az orvosi ellátás szükségességérõl adnak felvilágosítást - írták.     

A mentõk július 1-jén teljes kapacitással dolgoznak, országszerte 753 mentõegység riasztható, ami közel 1700 mentõdolgozó - mentõorvosok, mentõtisztek, mentõápolók, mentõgépkocsi-vezetõk, mentésirányítók - egyidejû szolgálatát jelenti - közölte az Országos Mentõszolgálat.     

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyben dolgozóknak.

MTI - Kanizsa



2016-06-29 15:18:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül