Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893090    








Honlapkeszites

Ingatlan.com: fokozatosan bõvülõ kínálat és visszafogottabb áremelkedés a lakáspiacon

Fokozatosan bõvülõ kínálat és visszafogottabb áremelkedés jellemezte a magyarországi lakóingatlan-piacot az elsõ fél évben - derül ki az ingatlan.com friss elemzésébõl, amely több mint 50 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a 10 ezer lakosnál nagyobb települések ingatlanpiacát.


A használt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 26 százalékkal 418 ezer forintra nõtt egy év alatt, az elsõ negyedévhez képest 3,2 százalékos volt a drágulás - ismerteti a cég MTI-hez eljuttatott közleménye.     

Az országos átlagár a használt lakások esetében 28 százalékkal nõtt éves összevetésben, az elsõ negyedévhez képest pedig 5,5 százalékkal emelkedett, így átlépte a 300 ezer forintos küszöböt, július elején 305 ezer forint volt.     

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõjét, aki szerint a mérsékelt második negyedéves áremelkedés részben a kínálat növekedésével magyarázható.     

Az új építésû lakások átlagos négyzetméterára az országos adatok szerint 418 ezer forint volt július elején, ez éves szinten 20, az elsõ negyedév végén mért árszinthez képest pedig 4 százalékos áremelkedést jelent.     

A fõvárosban az új lakásokért a kínálati piaci adatok szerint átlagosan 544 ezer forintot kértek az eladók, ez 22 százalékkal haladja meg a tavaly júliusi szintet, negyedéves összevetésben azonban mindössze 1 százalékos volt az áremelkedés.     

Az új építésû lakások kínálata ugyancsak jelentõsen nõtt, tavaly július elejéhez képest 35 százalékkal nõtt az új építésûként hirdetett fõvárosi lakások száma, Hajdú-Biharban egy év alatt megduplázódott, Gyõr-Moson-Sopronban pedig 55 százalékkal bõvült ezen ingatlanok száma.

MTI - Kanizsa



2016-07-08 06:07:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül