Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894220    








Honlapkeszites

Helyettes tisztifõorvos: 22,5 milliárd forintra nõtt a vastagbélrák kezelésére fordított összeg

A vastagbélrák kezelésére 22,5 milliárd forintot költött az egészségbiztosító 2014-ben, ez több mint kétszeres növekedés a 2001-es 10 milliárd forint körüli összeghez képest - mondta Kovács Attila helyettes országos tisztifõorvos.


Hozzátette: Magyarország sajnos vezetõ helyen áll Európában a megbetegedések arányát és az ebbõl származó haláleseteket tekintve, világszinten pedig csak Ausztrália és Új-Zéland elõzi meg.     

Elmondta, jövõre indul egy országos vastagbélszûrõ program az 50-70 év közötti korosztálynak, székletmintából immunkémiai vizsgálatot végeznek, a mintavétel otthon elvégezhetõ a kapott eszközökkel.     

Felidézte, hogy az eddigi programokban 46 százalékos volt a részvétel, az érintettek közül ilyen arányban küldték vissza a kiadott mintavételi csomagokat. Kiemelte: külön kell figyelni arra a sajátosan magyar jelenségre, hogy az esetleges pozitív székletminta után a szûrésben részt vevõ emberek nem mennek el további vizsgálatokra. A szakértõ szerint ez aggasztó és kockázatos, mert korábbi ilyen eseteket késõbb visszakövetve sok rákos halálesetet tudtak azonosítani.

MTI - Kanizsa



2016-07-11 08:15:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül