Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894558    








Honlapkeszites

Szakértõ: a hidegfrontbetörés a szívritmuszavarok kialakulásának kedvez

A hidegfront-betöréseknél, mint amilyen most is van, hirtelen megemelkedik a vérnyomás, így ez az idõjárási helyzet kedvez a különbözõ szívritmuszavarok kialakulásának - mondta Merkely Béla klinikaigazgató, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli mûsorában.


A professzor elmondta: a nagy meleg és a hidegfront eltérõen befolyásolja a különbözõ szívbetegségeket. A nagy meleg - és fõleg a melegedés kezdete - általában a szívinfarktus kialakulásának kedvez, fõleg a fiataloknál. Ilyenkor az ér belhártyájára felrakódott plakkok megrepednek és ez okozza az infarktust.     

A tartós nagy meleg leginkább a folyadékháztartást érinti. Az idõsek kevesebb folyadékot isznak, náluk alacsony vérnyomás alakulhat ki, emiatt kitágulnak az erek, csökken a keringõ vér mennyisége, ezért ájulások, eszméletvesztések következnek be - tette hozzá.     

Hidegfrontbetörésnél hirtelen megemelkedik a vérnyomás, idõsebb betegeknél gyakori az infarktus, és ez az idõjárás a különbözõ ritmuszavarok, fõként a pitvarfibrilláció kialakulásának kedvez.     

A rektorhelyettes hozzátette: a koszorúér-betegséget egészséges életmóddal, megfelelõ táplálkozással, mediterrán étrenddel, rendszeres testmozgással lehet megelõzni, valamint például a dohányzásról leszokással.     

Mi magunk tudunk tenni azért, hogy a betegség ne alakuljon ki, ne haladjon elõre - mondta, hozzátéve, hogy javasolt többször keveset enni, kevés szénhidrátot fogyasztani, naponta legalább harminc percet mozogni.

MTI - Kanizsa



2016-07-14 10:16:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül