Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892208    








Honlapkeszites

Még nem érezhetõ a csok hatás Nagykanizsán

A második negyedévben dinamikusan nõtt a kiadott építkezési engedélyek száma, ami valószínûleg az év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedéseknek is köszönhetõ, a fejlesztõk mellett a magáncélból építkezõk is aktivizálódtak a lakáspiacon.


Az új építési engedélyek száma év eleje óta folyamatosan növekvõ tendenciát mutat, májusban és júniusban kétszer több engedély került kiadásra, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor év végére a kiadott engedélyek száma megközelítheti a válság elõtti szintet. Elemzõk szerint idén mintegy 10-12 ezer, a következõ években 15-20 ezer új lakás kerülhet megépítésre és átadásra.

Jobban megéri új lakást vásárolni?

Az új építésû lakások piacra kerülésének hatásai már most érezhetõek, a használt és az új lakások átlagos négyzetméterenkénti árai közötti eltérés csökken – vagyis záródik a lakáspiaci árolló. Júniusban a két ingatlantípus közötti árkülönbség 6-28 ezer forinttal volt kisebb, mint az elõzõ év azonos idõszakában. A fõvárosban 100 ezer forint alá csökkent az eltérés, egyes vidéki nagyvárosokban pedig mindössze 39 ezer forint a különbözet a Ft/m2 árak között, szakértõk szerint ebben az esetben már érdemesebb lehet egy új lakást vásárolni.

A kínálat bõvülésére várni kell

Az év elején módosított csok hatására beindult az új lakások fejlesztése, egyes elemzések szerint ezek piacra kerülésével akár 10-20%-kal is csökkenhetnek a használt lakások árai. A kedvezménnyel kapcsolatos egyik észrevétel, hogy eddig elsõsorban az egy-, illetve kétgyermekes családok vették igénybe használt lakások vásárlására, a 10+10 milliós lehetõséggel kevesen éltek. Az év elsõ felében mintegy ötvenezren érdeklõdtek a csok iránt, a bankok több mint kilencezer igénylést fogadtak be. A kérelmek és a megkötött támogatási szerzõdések száma az év második negyedévében megugrott, a befogadott kérelmek száma és a támogatási összeg is kétszeresére emelkedett az elsõ negyedévhez képest. Országos szinten még hiánycikknek számítanak az új lakások, a kínálat bõvülése 2017-tõl várható, ebben az évben mintegy 10-12 ezer új lakás átadására lehet számítani. A szûkös választék Nagykanizsán is érvényesül, jelenleg kevés olyan ingatlan áll rendelkezésre, amely megfelel a 10+10 milliós feltételeknek, ezek megvásárlásához a kedvezmény mellé hitel felvétele vagy önerõ megléte szükséges.

Növekvõ lakásárak Nagykanizsán

A Nagykanizsán eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai 25%-kal, a tégla-, és panellakások átlagos Ft/m2 árai 58-64%-kal maradnak el az országos viszonylattól. Az egyes vidéki nagyvárosok viszonylatában a városban elérhetõ ingatlanok árai alacsonynak számítanak, a családi házakat mintegy 10-40%-kal olcsóbban, a tégla-, és panellakásokat 18-45%-kal kedvezõbben vásárolhatjuk meg.

Nagykanizsa ingatlanárai az ország egyes nagyvárosival összevetve, illetve országos viszonylatban (Ft/m2)

Nagykanizsán 2015 és 2016 között a panellakások árai mutatták a legdinamikusabb változást, ami elérte a 9%-ot. Az idõszak alatt a téglalakások átlagárai egy emelkedõ tendencia után 2015 utolsó negyedévében csökkentek, egy év alatt összességében 6%-kal mérséklõdtek az átlagos négyzetméterenkénti árak, majd 2016 elsõ felében átlagosan 12%-kal drágultak. A családi házak átlagos Ft/m2 árai a 2015 januárban tapasztalt visszaesést követõen 3,6%-kal növekedtek egy év alatt, az idei év elsõ felében pedig egy stagnáló tendenciát mutattak.

Forrás: Ingatlannet.hu



2016-07-15 06:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül