Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893197    








Honlapkeszites

Elkészült a nemzeti erdõstratégia tervezete

Elkészült a 2016-2030 közötti idõszakra vonatkozó nemzeti erdõstratégia tervezete a Földmûvelésügyi Minisztériumban (FM), az állami és magánerdõkre vonatkozó tervezetet a kormany.hu honlapon tette közzé a szaktárca.


A minisztérium az MTI kérdésére közölte: FM az erdészeti politikáért felelõs kormányzati szervezetként a korábbi stratégiai dokumentumok alapján készítette el a tervezetet. A célkitûzés olyan stratégia megalkotása volt, amely az erdõ sokrétû funkciói közötti megfelelõ egyensúly megteremtését szolgálja. A tervezet megfogalmazza az aktuális feladatokat, kihívásokat - így például a klímaváltozás, a természetvédelemi területek kezelése, az energiafüggõség - és azokra megoldási lehetõségeket vázol fel. Emellett a gazdálkodás és az erdei ökoszisztémák dinamikus folyamatainak összehangolása, valamint az ökoszisztéma-szolgáltatások megvalósítása is a kiemelt feladatok közé tartozik.     

A tervezet bemutatja a szakpolitikai területeken elérendõ rövid- és középtávú célokat, egyúttal keresi és megadja az erdõvédelemmel és az erdõgazdálkodással kapcsolatos kérdésekre a válaszokat. Ennek alapján az erdõket társadalmi jelentõségüknek, természetvédelmi szerepüknek és környezetgazdálkodási súlyuknak megfelelõen kell a következõ évtizedekben kezelni.     

A tervezet szerint figyelembe kell venni, hogy az erdõ életközösség, gazdasági és természetvédelmi alapokra épülõ rendszer, ami nemcsak az élet sokszínûségét õrzi, de olyan szolgáltatásokat is nyújt, amelyek értéke felbecsülhetetlen és ennek megfelelõen jellemzõen nem piacosítható. Mindezt alapul véve az erdõ mint élettér és alapvetõ társadalmi-gazdasági érték védelmében, az erdõgazdálkodási kezelési módszerek hatékonyságának fejlesztése érdekében a folyamatosság fenntartása mellett készült el a tervezet.     

A tervezet megfogalmazása alapján a nemzeti prioritások és a piaci hatások mellett globális szinten az erdõgazdálkodásra az energia-, a klíma- és vidékfejlesztési politika, a természetvédelem, és a vízgazdálkodás gyakorolja a legjelentõsebb hatást. Az uniós tagállamok, így Magyarország erdõgazdálkodása számára is meghatározó jelentõségû az EU szakpolitikai és jogi keretrendszere. A magyar erdészetpolitikai törekvéseket ennek a meglehetõsen bonyolult külsõ feltételrendszernek a figyelembe vételével lehet és kell kialakítani és folyamatosan aktualizálni - közölte a tárca.     

Ennek alapján a tervezet fõ céljai között szerepel többek között az erdõborítottság megtartása és növelése, az erdõk védelmi szerepének erõsítése, az erdõk klímavédelmi szerepének elõtérbe helyezése, a magánerdõ-gazdálkodás, valamint a magyarországi fafeldolgozó-ipar fejlesztése, erõsítése, a vidéki munkaerõ megtartása és a munkahelyteremtés, a turizmus fejlesztése és fenntartása, az erdõ- és vadgazdálkodás harmonizálása, az oktatási és a kutatási tevékenységek fejlesztése, illetve az ágazati kommunikáció erõsítése.     

A tervezet lényeges eleme a fafeldolgozó ipar mûködésének optimalizálása. Az elképzelések szerint az erdõk egyéb funkcióinak sérülése nélkül növelni kell az erdõgazdálkodás és az elsõdleges faipar gazdasági versenyképességét.     

A stratégia tervezete foglalkozik a fa ipari célú felhasználásával, szem elõtt tartva a globális környezetvédelmi és iparfejlesztési, energetikai feladatokat is, mint például a légköri szénmegkötés és a tárolás elõsegítése. További fontos feladatot jelent a nem fa termékek fenntartható hasznosítási lehetõségeinek feltárása, illetve az eddig alacsony szinten hasznosított úgynevezett erdei melléktermékek fenntartható hasznosításának fejlesztése - fejtette ki a szaktárca.     

A minisztérium közölte, a tervezet közigazgatási egyeztetése folyik, a minisztériumok közötti egyeztetéskor koncepciója módosulhat.

MTI - Kanizsa



2016-07-16 09:23:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül