Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892140    








Honlapkeszites

Tusványos - Kerekasztal-beszélgetés: az iskolaszövetkezetek nagymértékben segítik a fiatalok foglalkoztatását

Az iskolaszövetkezetek jelentõs mértékben hozzájárulnak a magyarországi foglalkoztatási helyzet javulásához a fiatalok körében, nagy igény van erre a foglalkoztatási formára - állapították meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor csütörtöki kerekasztal-beszélgetésének résztvevõi.     

Cseresnyés Péter munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkár azt mondta: folyamatosan pozitív eredményekrõl tudnak beszámolni a foglalkoztatás területén, s ebben a Magyarországon közel 30 éve jelen lévõ iskolaszövetkezetek is jelentõs szerepet játszottak. Egyrészt munkalehetõséget adnak a fiataloknak, akik belekóstolnak a munka világába, másrészt sok fiatal a diákmunkán keresztül találja meg késõbbi munkahelyét.


Kifejtette: a kormányzás 11,6 százalékos munkanélküliségrõl indult, ez mára 5,6 százalék körülire csökkent. Ezzel párhuzamosan 600 ezerrel nõtt a foglalkoztatottak száma. Jelentõs a javulás a fiatalok foglalkoztatásában is, a munkanélküliség körükben közel 30 százalékról 15 százalékra mérséklõdött.     

A foglalkoztatáspolitika eredményre vezetett - mondta az államtitkár, aki hungarikumnak nevezte az iskolaszövetkezeti rendszert.     

Kitért arra is: a munkaerõ-hiány és a munkanélküliség egyaránt jelen van a foglalkoztatásban, ugyanakkor kormány azt szeretné, ha az inaktívakat minél nagyobb mértékben be tudnák vonni. Beszámolt arról a tervrõl, hogy ha egy önkormányzat munkásszállót akar mûködtetni, ahhoz támogatást lehessen igényelni.     

Szatmáry Kristóf (Fidesz) országgyûlési képviselõ arról beszélt, hogy minden olyan kezdeményezést támogatni kell, amely a fiatalokat korán és legális úton bevezeti a munka világába. Kitért arra: az elmúlt idõszakban több lépés is történt, hogy az iskolaszövetkezeti rendszer átláthatóbb módon mûködjön.     

Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetõje azt mondta: 138 ezer diák jut ilyen módon rendszeres jövedelemhez. Felidézte az elmúlt idõszak számos jogszabályi változtatását, és kiemelte: a rendszer mostanra jól mûködik. Jelezte: több nagyvállalattal tárgyalt, és nagy igény van az iskolaszövetkezeti formában foglalkoztatott diákokra. A frakcióvezetõ arra számít, hogy ez a foglalkoztatási forma Európa több országában is el fog terjedni.     

Fiák István, a DiákÉSZ-Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke rámutatott: mintegy 100 iskolaszövetkezet mûködik Magyarországon, a legerõsebb húszat fogja össze az õ szervezete. Ezek adatait ismertetve elmondta, hogy 2015-ben a ledolgozott óraszám 20,2 millió volt. Az elnök közel ötezer piaci megbízóról számolt be, az árbevétel mintegy 17,2 milliárd volt, ebbõl közel 15 milliárd forint jövedelemhez jutottak a diákok.     

A jogszabályi változtatásoknak köszönhetõen mostanra egészen kitisztult a piac - állapította meg.

MTI - Kanizsa



2016-07-22 05:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül