Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894812    








Honlapkeszites

A város fáinak ápolásáról kérdezett Balogh László

A faápolást érintõ közgyûlési interpellációjában olyan, jövõbe mutató állásfoglalást kért Balogh László önkormányzati képviselõ, mely magyarázatot adna arra, hogyan lehetne kevésbé csonkolásos módon elvégezni a fák gallyazását.


A faápolás néha csonkolásos favágásnak tûnik – jegyezte meg a képviselõ, amit azzal magyaráznak a szakemberek, hogy egy-egy fához legfeljebb ötévente lehet ennyi pénzbõl hozzáférni. Tehát, ha azt akarjuk, hogy ne így történjen, akkor a szakember és a laikus is azt szeretné, hogy többet áldozzunk rá évrõl-évre.

A polgármesteri tájékoztató szerint – fogalmazott a városatya, a Platán sor 78 fájának ápolása – mely a második félévben, vagy a jövõ év elsõ felében történik meg –, közel 8 millió forintba kerül. Ha ennek az egy utcának a fáira ekkora összeg kell, mennyi kell Kanizsa összes fájára? – tette fel a kérdést a Humán Bizottság elnöke, mert úgy tudja, jelen pillanatban erre a célra 10 millió Ft van a VIA, és hasonló összeg a Netta költségvetésében.

Válaszában Dénes Sándor polgármester kitért arra is, hogy a parkfenntartási munkák szervezését Nagykanizsa közigazgatási területén a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. látja el. A külsõ városrészekben a parkgondozást saját és közfoglalkoztatott dolgozók bevonásával végzik, míg a belvárosban a Netta-Pannónia Kft-t bízta meg, mint szakvállalkozót.

Az éves költségvetésében rendelkezésre álló összegbõl fedezik többek között a kaszálásokat, parkfa, sorfa, sövény, szökõkút, emlékmûvek, szobrok, játszóterek, városközponti virágosított kandeláberek stb. fenntartását. Az évenkénti beavatkozásokat a rendelkezésre álló források ésszerû és szakszerû felhasználása mellett igyekeznek úgy megtervezni, hogy elkerüljék a drasztikusnak tûnõ, de szakmailag indokolható nagyobb visszavágásokat. A város teljes növényállományának tervszerû felújítására, cseréjére jó alapot szolgáltatna egy zöldfelület fejlesztési koncepció, melynek elkészítését a város régóta tervezi, azonban az ehhez szükséges pénzügyi forrás elkülönítése és a komoly szakmai felkészültséget és idõt igénylõ dokumentáció elkészítõjének kiválasztása még nem történt meg.

A túlnyomórészt koros faállomány esetében az ad hoc beavatkozásokat fel kellene váltani a jóval nagyobb költséget igénylõ, nagy egyedszámra kiterjedõ komplex növényzeti rekonstrukciós munkáknak.

A polgármester tájékoztatásában olvashatunk arról is, hogy az évenkénti zöldterület-fenntartáshoz rendelkezésre álló forrás a szakvállalkozó szerzõdésében 200 órányi emelõkosaras-autó igénybevételével járó famunkára ad lehetõséget, melynek költsége óránként meghaladja a 40 ezer Ft-ot. A magas óradíj miatt ugyanazon fasorokhoz és egyedekhez csak több év elteltével van lehetõség visszatérni, ezért indokoltak az erõteljes visszavágások. Például, a közmûvezetékek alatti gallyazásnál olyan mértékû visszavágást kell alkalmazni, hogy az új hajtások, friss növényi részek a következõ 2-3 évben se érjék el a vezeték biztonsági övezetét.

B.E.



2016-07-25 06:16:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül