Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893398    








Honlapkeszites

Jogszabályváltozások - Módosulnak egyes adóelõírások hétfõn

Augusztus 1-jétõl több változás is hatályba lép az adótörvények júniusban elfogadott módosításai alapján.


A személyi jövedelemadó (szja) törvényben módosul a kiküldetés fogalma, a munkába járás és a munkáltató székhelyére, telephelyére történõ bejárás kivételével annak minõsül a hivatali, üzleti utazás.    

Új fogalomként bevezetik a sportrendezvény fogalmát, amelynek alapján kizárólag sportszervezet vagy sportszövetség rendezhet adómentesen sportrendezvényt. Korábban a gazdasági élet más szereplõi is élhettek ezzel a lehetõséggel, augusztus 1-jétõl azonban már nem lesz erre módjuk.     

Augusztus 1-jétõl újraélesztik a Karrier Híd Program intézményét, ennek keretében szociális hozzájárulási adókedvezményt lehet igénybe venni olyan személyek alkalmazása esetén, akik alkalmazásukat közvetlenül megelõzõen a közszférában dolgoztak.     

Változások lesznek az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerben (ekáer) is.     

Augusztus 1-jétõl már nem csupán az útdíjköteles jármûvel végzett áruszállításokra vonatkozik a bejelentési kötelezettség, hanem azokra a szállításokra is, melyeknél a jármû önmagában nem lenne útdíjköteles, de tényleges össztömege az áruval együtt meghaladja a 3,5 tonnát.     

További változás, hogy a fuvarozó az adóhatóság által felhelyezett hatósági zárat sértetlen állapotban köteles mindaddig megõrizni, amíg az adóhatóság el nem távolítja. Ennek megsértése esetén akár 1 millió forintos mulasztási bírságot is ki lehet szabni a fuvarozóra, melynek megfizetéséig az adóhatóság külön határozat nélkül visszatarthatja a fuvareszközt.     

Mulasztási bírságot lehet kiszabni akkor is, ha a bejelentett termék mennyisége meghaladja a ténylegesen fuvarozottét. A bírság mértéke a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

MTI - Kanizsa



2016-07-31 06:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül