Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893047    








Honlapkeszites

A Szakszervezetek levele a GE-nek

Phil Marshall
President and CEO
Europe, Middle East and Africa

Tisztelt Elnök-vezérigazgató Úr!
Tisztelt Tárgyaló Delegáció!

Az augusztus 25-ei kétoldalú tárgyaláson történt megállapodás szerint a Vezetés – a kapacitások áttekintése után – szeptember végén, október elején véleményezheti a magyarországi fényforrásgyártás jövõjével kapcsolatos elképzeléseit a Szakszervezetekkel, a Munka Törvénykönyvében biztosított szakszervezeti jogosítványoknak megfelelõen.
Ezzel szemben az elmúlt napokban a Szakszervezetek birtokába került információk szerint az üzletág USA-ban lévõ gyáraiban gõzerõvel folynak a beruházások, gépátalakítások a magyarországi termelés fogadásához. Híreink szerint a következõ hetekben – szeptember 17-ig – eldõl a magyarországi fényforrásgyártó gyárak, telephelyek további sorsa.


Mi Szakszervezetek, augusztus 25-én abban a meggyõzõdésben ültünk tárgyalóasztalhoz, hogy a súlyos helyzetben a keletkezõ konfliktus – tetteikért felelõsséget vállaló felek között – európai módon, tárgyalással megelõzhetõ! Ma úgy tûnik, naívak voltunk és ezt csak Mi gondoltuk komolyan.
A Szakszervezetek joggal vélelmezik, hogy a vállalat vezetése az augusztus 25-ei tárgyaláson nem mondott igazat, vagy a tárgyalóknak semmilyen hatása sincs a vállalatnál zajló folyamatokra! A mai megvilágításban már hiteltelen a Vezetés magyarázata a gazdasági formaváltással kapcsolatban is! Ma már tisztán látható, hogy a szeptember végi kft-vé alakulásra azért van szükség most, hogy Önök szabad kezet kapjanak a felszámoláshoz!

Az események azt igazolják, a Szakszervezetek hiába hangsúlyozták többször is, hogy csak a törvénynek megfelelõ elõzetes tájékoztatást tartják elfogadhatónak, Önök ezt nem vették komolyan. Újból megerõsítjük: a tárgyalásnak csak akkor van értelme, ha megismerjük a folyamatot, vitázni tudunk róla, és befolyásolni tudjuk azt! Ha nem így történik, az a konfrontáció forrása lesz és azért a Vezetést terheli a felelõsség!

Elvárjuk a vezetéstõl, hogy tartsa be korábbi ígéreteit!

Megerõsítjük, a Szakszervezetek nem fogadnak el olyan alternatívát, mely üzletileg indokoltnál durvább lépéseket tartalmaz. Azaz nem fogadjuk el, hogy az izzólámpa uniós piacról történõ fokozatos kivonásának tervét felgyorsítsák. Önöknek tudniuk kell, hogy az uniós piacon kívül van egyéb piaci lehetõség is a normállámpa számára, amit üzleti szempontból is hatékonyan lehet kihasználni.
Üzletileg is megalapozatlannak, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyarországi autólámpa gyártást, lineáris fénycsõgyártást, a speciális fényforrásgyártást, bármiféle formában megszüntessék, vagy Magyarországról eltelepítsék. Ha a GE-nek húsz éven keresztül jó volt az extraprofitot lerabolni, az adómentességet zsebre tenni, tegyenek erõfeszítéseket a termelés átalakítására a jelenlegi foglalkoztatási szinten!
Munkavállalóink a különbözõ telephelyeken az elmúlt 20 évben becsülettel, a változásokhoz folyamatosan igazodva teljesítették a velük szemben megfogalmazott elvárásokat. Joggal vagyunk büszkék arra, hogy a világ talán egyik legjobb lámpagyártó szakember garnitúrájával rendelkezünk, hogy olyan munkakultúra és közösség alakult ki Magyarországon, mely most is állja a piaci versenyt. Nem a munkavállalókon múlt, hogy a fényforrásiparban bekövetkezõ – adminisztrációs, uniós döntésekkel is gyorsított – változásokra adandó válasz lehetõségébõl úgy tûnik, kimaradunk. (Ez valószínûleg azzal magyarázható, hogy a magyar szellemi tõke termését sajátjukként kezelve, Önök a fejlesztésekbõl a magyar termelést kirekesztették!)
Kényszerûen, de tudomásul vesszük, hogy üzletági szinten bizonyos átalakításokra, kapacitás-csökkentésekre sor fog kerülni.
Ön is tudja, hogy Budapesten sem könnyû elhelyezkedni, a vidéki fényforrásgyártó telephelyek nem nagy lélekszámú városok, ezekben a GE messze a legnagyobb létszámot foglalkoztató munkáltató. Amennyiben egyes lámpatípusok munkahelyüket vesztett dolgozóinknak esélyük sincs az elhelyezkedésre, sem most, sem a közeljövõben. Emiatt igen sok család kerül rövid idõn belül lehetetlen élethelyzetbe.
Álláspontunk szerint a vállalati döntések következtében az eddiginél gyökeresen eltérõ helyzet alakulhat ki, melyet az érvényben lévõ Kollektív Szerzõdés nem szabályoz. Határozott álláspontunk, hogy a magyar munkavállalókat is megilletik mindazon jogok, mint Nyugat-Európai kollégái kollégáinkat (Spanyolország, Olaszország, Franciaország) – a diszkrimináció oly kényes ugyanazon cég alkalmazottaiként. Ezért joggal követeljük, hogy a megalapozott döntések következtében munkahelyüket vesztett munkavállalók a GE európai üzemeiben eddig alkalmazott mértékû, méltányos kompenzációs csomagban részesüljenek, melynek részleteirõl a Kollektív Szerzõdés kell, hogy rendelkezzen.
Továbbá tájékoztatjuk, hogy betartva a törvényeket, felkészülünk arra, hogy minden törvényes eszköz alkalmazásával kiálljunk munkahelyeink védelmében, és ha szükséges, a munkavállalók számára is méltányos megállapodások kikényszerítése érdekében.

Budapest, 2009. szeptember 4.

Selmeczy György, Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete
Hederics István, Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete
Zelkó Nándor, Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete
 



2009-09-09 10:51:08


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül